Datele centralizate de Biroul Naţional de Statistică arată că în luna februarie prețurile au crescut cu peste 18% față de aceeași lună a anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare, cu 23,3%, în special pâinea și legumele, în timp mărfuri nealimentare s-au majorat cu 15% (mai ales pe sema carburanților), iar serviciile au avut o creștere de 17%. Această statistică include puține din efectele războiului din Ucraina, care a fost invadată de Rusia pe 24 februarie, la fel nu reflectă consecințele sancțiunilor impuse Rusiei, au spus mai mulți experți consultați de Europa Liberă.
Your browser doesn’t support HTML5
Banca Națională a argumentat marți seara că a fost nevoită să intervină, majorând rata de bază, până la 12,5 la sută anual, din cauza „evenimentelor tensionate din regiune, cu repercusiuni severe asupra evoluției inflației și așa ridicate până în luna februarie”. BNM enumeră printre factorii destabilizatori, creșterea cotațiilor resurselor energetice pe piețele internaționale, a produselor alimentare, plus perturbările din lanțurile de producție și aprovizionare. În plus, se manifestă o criza umanitară generată de valul de refugiați din Ucraina. „Asistăm la amplificarea riscurilor și incertitudinilor la nivel global, regional și național, iar perspectivele condițiilor economice în contextul acestor evenimente sunt precare”, concluzionează Comitetului executiv al BNM.
Inflația ar putea urca și la 30%...
Indirect, banca centrală spune că revizuiește prognozele inflației, sau indicile creșterii prețurilor, valorile anticipate în scenarile pesimiste de până la război urmau să ajungă până la 28%. Unii experți, printre care și comentatorul politic Victor Ciobanu, spun acum că inflația ar putea urca și la 30%, asta din cauza că R. Moldova importă mai multe mărfuri decât exportă.
Ciobanu spune că decizia BNM ce va duce la scumpirea creditelor nu poate stopa tendința de creștere a prețurilor. Din punctul lui de vedere, în acest caz trebuie să fie și executivul mai pro-activ.
„Sunt funcții diferite ale BNM și ale guvernului. Guvernul trebuie să se preocupe de stimularea economiei economiei. Iată Zelenski a ieșit și a spus că Noi micșorăm toate impozitele, simplificăm sistemul de impozitare, economia trebuie să lucreze chiar pe timp de război. Din partea guvernului asta nbu văd, în special blocul economic să vină cu programe urgente”.
După modelul din Ucraina, Victor Ciobanu sugerează că acum ar fi binevenită renunțarea temporară la acciză în cazul motorinei folosită în agricultură.
„O singură formulă este acum: am micșorat TVA-ul, am micșorat accizele. Toți sunt afectați, nu sunt numai agricultorii mai mult sau mai puțin afectați. În condiții de război, și noi suntem țară limitrofă, haideți să recurgem la acțiuni foarte și foarte concrete, da, bugetul va pierde câțiva bani, dar acum este mai important ca producătorii să supraviețuiască și să producă”.
### Vezi și... ### BNM anunță o inflație galopantă până la sfârșitul anuluiAutoritățile pun creșterea prețurilor pe factori externi și spun că au în vedere măsuri de susținere a agenților economici, dar pentru asta mizează pe sprijin de la partenerii de dezvoltare.
O misiune extraordinară a Fondului Monetar Internațional și-a încheiat miercuri vizita la Chișinău, dar urmează să vină în scurt timp o altă echipă de experți, pentru a discuta cererea de finanțare adițională, a anunțat șefa guvernului, Natalia Gavrilița.
„În dependență de cum vor evolua lucrurile în Ucraina, vom vedea cum vor continua aceste riscuri să influnțeze economia R. Moldova. Discutăm și cu alți finanțatori care finanțează cheltuielșile bugetare, cum ar fi Banca Mondială și Uniunea Europeană, poentru a crește finanțările. De ce avem nevoie de acești bani? Ca să putem acoperi cheltuielile crescânde pentru menținerea puterii de cumpărrare a populației, anumite programe de reziliență economică atât în domeniul agricol, cât și pentru antreprenori în alte sectoare și avem nevoie de finanțare ca să putem acoperi toate necesitățile de cheltuieli în contextul dificil economic în care ne aflăm”.
FMI a avetizat că războiul din Ucraina va avea un impact global, afectând creșterea economică și generând majorări de prețuri în întreaga lume. Și directorul Băncii Mondiale, David Malpass, a comparat invazia rusă cu o catastrofă pentru economia mondială.
### Vezi și... ### FMI este gata să sprijine R. Moldova cu finanțare suplimentară