Până acum, bolnavii de tuberculoză primeau tichete de masă, cu care puteau cumpăra produse alimentare doar în anumite magazine.
„Anterior, instituțiile medicale anunțau proceduri de achiziție, la care participau agenții economici. În unele cazuri, participau la licitație de la unul la trei agenți economici. Câteodată, nu participa nimeni și pacienții își ridicau produsele alimentare de la cantina spitalului. Acum se va renunța la tichetele de masă”, a explicat Europei Libere șefa serviciului de presă al Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină, Silvia Munteanu.
Astfel, de la 1 ianuarie 2024, fiecare pacient care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu va beneficia gratuit de un card bancar, cu ajutorul căruia va putea procura produse alimentare din orice magazin din țară care dispune de terminal de plată. În același timp, banii destinați transportului, în sumă de 150 de lei, vor putea fi extrași de pe card lunar.
„Aceasta este un stimulent pentru a-i menține pe pacienți în tratament. Numai cei care vor respecta cu strictețe tratamentul își vor primi banii. Dacă nu va lua tratamentul trei zile și mai multe, pacientul nu va primi banii pe card. Tratamentul de tuberculoză trebuie urmat zilnic”, a adăugat coordonatoarea Programului național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2020-2025, Valentina Vilc.
- Te-ar putea interesa și: Utilaje medicale noi, păstrate în cutii și salarii pentru angajați plecați peste hotare, într-un spital din Chișinău
Cardul va fi deservit gratuit, iar transferul banilor va fi efectuat la sfârșitul lunii. Inițial, listele de beneficiari vor fi oferite băncii prin intermediul Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină, iar ulterior fiecare instituție medicală va informa banca despre noii pacienți incluși pe listă.
Card bancar vor primi atât pacienții care au tuberculoză sensibilă la medicamente, cât și cei cu tuberculoză rezistentă la medicamente și cei care utilizează aplicația I LIKE VST (tratament video asistat).
Bolnavii de tuberculoză au nevoie de o dietă bogată în proteine și calorii, pentru a preveni malnutriția, care poate duce la imunodeficiență.
Tratamentul tuberculozei sensibile la medicamente durează șase luni, iar cel rezistente la medicamente – până la 2 ani. În cazul unei forme de tuberculoză multidrog rezistentă, pacientul este internat la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, în celelalte cazuri – la Spitalul Clinic Municipal Ftiziopneumologic din Chișinău.
Potrivit datelor statistice, în anul 2021 în R. Moldova au fost depistate 2.067 de cazuri noi și recidive de tuberculoză, în 2022 – 2.121 și în 2023 – 2.104.
### Vezi și... ### De ce a eșuat reforma medicinei de familie: „Avem statut de privat, dar activăm ca toți ceilalți doctori de la stat”