Bombardamente israeliene fără precedent în Liban: 182 de morți

Fumul se ridică deasupra unui sat din sudul Libanului luni, 23 septembrie, după un bombardament israelian.

Israelul a declanșat luni cel mai amplu val de lovituri aeriene împotriva a sute de ținte ale milițiilor Hezbollah, ucigând 182 de persoane, conform estimărilor libaneze, și a avertizat cetățenii să evacueze zonele în care a spus că grupul armat depozitează arme.

Cele mai recente atacuri au loc pe fondul unora dintre cele mai intense schimburi de focuri transfrontaliere din aproape un an de conflict, într-o vreme când Israelul își îndreaptă atenția către granița sa de nord, de unde Hezbollah îl atacă cu rachete în sprijinul aliatului său Hamas, care duce un război cu Israelul în Gaza.

„Ne adâncim atacurile în Liban, acțiunile vor continua până când ne vom atinge obiectivul de a readuce locuitorii din nord în siguranță la casele lor”, a declarat ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, într-un videoclip publicat luni de biroul său.

„În aceste zile publicul israelian va trebui să dea dovadă de calm”, a mai spus el.

Ministrul a vorbit după ce armata israeliană a lansat atacuri asupra Hezbollah, grup armat susținut de Iran, în sudul Libanului, în estul văii Bekaa și în nordul regiunii din apropierea Siriei.

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 182 de persoane au fost ucise, inclusiv femei, copii și medici, și peste 700 au fost rănite în loviturile Israelului de luni.

Purtătorul de cuvânt pentru comunicările în arabă al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat într-o postare pe X că, până în prezent, au fost lovite peste 300 de ținte ale Hezbollah, după ce a avertizat anterior că loviturile aeriene asupra caselor din Liban, în care „Hezbollah a ascuns arme” erau iminente.

În replică, Hezbollah a declarat luni că a lansat rachete asupra pozițiilor armatei israeliene.

Atacurile aeriene au mărit presiunea asupra Hezbollah, care săptămâna trecută a fost ținta un atac pe care secretarul său general Hassan Nasrallah l-a numit „fără precedent” în istoria grupării. Atunci, mii de pagere și walkie-talkies folosite de membrii săi au explodat.

Operațiunea a fost atribuită aproape de toată lumea Israelului, care nu și-a confirmat sau negat responsabilitatea.

Într-o altă lovitură majoră pentru milițiile din Liban, un atac aerian israelian asupra suburbiei sudice a Beirutului a vizat vineri comandanți de rang înalt ai Hezbollah, omorând 45 de persoane, potrivit Ministerului libanez al Sănătății.

Hezbollah a declarat că 16 membri ai grupării s-au numărat printre victimele fatale, inclusiv liderul Ibrahim Aqil și un alt comandant, Ahmed Wahbi.

Potrivit serviciului de ambulanță israelian, o persoană a fost rănită ușor de șrapnelul provenit de la ultimul tir de rachete asupra nordului Israelului.

Imad Kreidieh, șeful companiei libaneze de telecomunicații Ogero, a declarat luni pentru Reuters că au fost detectate în rețea peste 80 000 de apeluri automate care cereau oamenilor să își evacueze zonele. Nu toți cei apelați au răspuns.

Aceste apeluri au fost „un război psihologic, menit să facă ravagii și haos”, a adăugat el.

Luni, locuitorii din sudul Libanului au primit apeluri de la un număr libanez care le ordona să se îndepărteze imediat la 1.000 de metri de orice poziție folosită de Hezbollah, a declarat un reporter Reuters care a primit apelul în sudul Libanului.

Apeluri de evacuare au fost primite pe telefoane până în capitala libaneză, Beirut.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te