Josep Borrell, o discuție „francă și intensă” la Moscova

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov și șeful politicii externe europene, Josep Borrell, Moscova, 5 februarie 2021.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că în discuția avută cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pe care a caracterizat-o drept „francă și intensă”, a cerut și eliberarea din închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Borrell, aflat într-o controversată vizită de două zile la Moscova, a constatat totodată că în ultimii ani, relațiile bilaterale dintre Uniunea Europeană și Rusia au fost subminate de o suspiciune reciprocă.

Kremlinul a calificat deja, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, drept „justificate” acțiunile dure ale poliției ruse împotriva suporterilor lui Aleksei Navalnîi şi a declarat că acțiunile „ilegale” de protest trebuie combătute. Mii de persoane au fost reținute în toată Rusia în ultimele două săptămâni, în legătură cu valul de proteste pro-Navalnîi.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat că o continuare „a deteriorării relațiilor Rusiei cu Uniunea Europeană” ar putea avea consecințe „imprevizibile”. El a mai declarat jurnaliștilor că între Rusia și UE persistă multe diferențe de opinie, dar că cele două părți sunt interesate să continue dialogul pe subiectele de interes comun.