Uniunea Europeană nu poate cataloga Gărzile Revoluționare ale Iranului ca fiind o entitate teroristă până când o instanță a UE nu stabilește că acestea sunt, a declarat luni șeful politicii externe a Uniunii Europene.
Cu toate acestea, miniștrii de externe ai UE sunt pregătiți să adauge 37 de nume pe lista de persoane și entități care fac obiectul unor sancțiuni comunitare din cauza încălcării drepturilor omului în Iran, au declarat săptămâna trecută doi diplomați europeni pentru Reuters.
### Vezi și... ### HRW: Suferințele produse de crizele drepturilor omului deschid calea unui nou model de conducereParlamentul European a cerut UE să includă Gărzile Revoluționare pe lista entităților teroriste, acuzându-le de reprimarea protestelor interne și de furnizarea de drone către Rusia.
„Este ceva ce nu poate fi decis fără o instanță, mai întâi o decizie a instanței. Nu putem spune Vă considerăm un terorist pentru că nu ne place de voi”, a declarat Josep Borrell reporterilor la sosirea sa la reuniunea miniștrilor de externe de la Bruxelles.
El a adăugat că o instanță juridică a unui membru al UE trebuie să emită o condamnare juridică concretă înainte ca UE în ansamblu să poată acționa.
IRGC a fost înființat la scurt timp după Revoluția islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de conducere clerical șiit și pentru a oferi o contrapondere la forțele armate regulate.
Corpul Gardienilor Revoluției are un efectiv militar estimat la 125 000 de oameni, cu unități militare, navale și aeriene. De asemenea, acesta comandă miliția religioasă Basij, o forță paramilitară voluntară loială sistemului clerical, care este adesea folosită pentru a reprima protestele antiguvernamentale.
Relațiile dintre statele membre ale UE și Teheran s-au deteriorat pe măsură ce eforturile de relansare a discuțiilor nucleare s-au blocat. De asemenea, Teheranul a reținut mai mulți cetățeni europeni, iar blocul comunitar a devenit din ce în ce mai critic față de continuarea represiunii violente a protestatarilor și față de transferul de drone iraniene către Rusia.
### Vezi și... ### Farda Briefing: „Speranța nu poate fi spânzurată”