Frumusețea pângărită a Bosniei: Râul de smarald, sufocat din nou de plastic

Cunoscut pentru apele sale „de smarald”, râul Drina, care traversează Muntenegru, Serbia și Bosnia, este din nou încărcat de deșeurile plutitoare, în apropierea orașului istoric Visegrad, din estul Bosniei. (Foto: Amel Emric, Reuters)

Vedere aeriană a râului poluat, la 5 ianuarie. Pentru a proteja barajul de deșeurile purtate de râu, în urmă cu 20 de ani hidrocentrala din Visegrad a construit o barieră din butoaie vechi de oțel, ce izolează zona. (Reuters)

Podul Mehmed Pașa Sokolovic, ce datează din epoca otomană și este parte a patrimoniului internațional UNESCO, în timpul celebrărilor legate de sărbătoarea Bobotezei în ianuarie 2019. Localnicii s-au plâns în repetate rânduri, fără succes însă, că deșeurile au impact negativ asupra turismului din zonă și reputației orașului. (Reuters)


 

Tonele de deșeuri plutitoare, inclusiv sticlele de plastic, nu sunt un pericol doar pentru economia locală, bazată pe turism. Îngrjiorările sunt legate de impactul eventualei arderi a acestora asupra sănătății oamenilor din zonă. (Foto: Reuters) 

„Sunt în jur de cinci mii de metri cubi de diferite deșeuri”, spune membrul centrului de ecologie din Visegrad, Dejan Furtula, stând lângă gunoaie. „Vin din toate părțile, iar asta se repetă în fiecare an, din păcate”. (Foto: Reuters)

Furtula spune că gunoiul, care include ocazional și aparate electrocasnice, este adus și de afluenții Drinei din munți, unde creșterea nivelului apei după ploi abundente sau zăpadă spală în râu gunoaiele de la depozitele de deșeuri din apropiere. (Foto: Reuters) 

„Poți găsi literalmente tot ce vrei în râul Drina – animale moarte, deșeuri medicale, părți din mașini”, spune Furtula. „Suntem un fel de depozit regional de deșeuri”. (Foto: Reuters) 

O fotografie din ianuarie 2023 arată o cantitate similară de deșeuri.

„Este un dezastru uriaș și o rușine pentru noi toți. Arătăm lumii o imagine negativă”, spune Furtula.(Foto: Reuters) 

Primul „sit turistic” pe care îl văd turiștii ce călătoresc spre orașul istoric Visegrad din estul Bosniei și Herțegovinei este o calotă de deșeuri ce plutește în apele râului Drina. O eventuală incinerare a acestora ar amenința nu doar turismul și mediul, dar și sănătatea locuitorilor din zonă.