Ministerul Afacerilor Externe al Braziliei a spus că l-a convocat pe ambasadorul maghiar pentru a da explicații cu privire la motivele pentru care fostul șef de stat, anchetat de autorități în numeroase dosare penale, a fost primit în incinta misiunii diplomatice.
Cazul a devenit cunoscut după ce New York Times a dat publicității imagini video în care apare fostul președinte Jair Bolsonaro, la ambasada maghiară, în luna februarie.
Întrebat de jurnaliști, Bolsonaro nu a negat că a fost la ambasada maghiară.
„Nu voi nega că am fost în ambasadă. Nu voi spune unde am mai fost. În cercul meu de prieteni am mai mulți șefi de stat din întreaga lume. Ei sunt îngrijorați. Am vorbit cu ei despre chestiunile care contează pentru interesul țării noastre. Atât. Restul sunt speculații”, a declarat fostul președinte pentru portalul brazilian Metropoles.
Avocații fostului președinte au adăugat că acesta s-a aflat la ambasada maghiară „pentru a discuta cu autoritățile unei țări prietene”. Ei susțin că ex-președintele i-ar fi informat pe maghiari „despre agenda politică a celor două țări”, și că restul ar fi doar informații false.
CNN Brasil însă scrie că Bolsonaro ar fi aplicat pentru a obține azil politic în Ungaria, condusă premierul Viktor Orban, cu care are bune relații de prietenie, notează serviciul maghiar al Europei Libere.
Cei doi lideri, care împărtășesc viziuni conservatoare, s-au văzut ultima dată în decembrie anul trecut, când au participat la ceremonia de învestire în funcție a președintelui argentinian, Javier Milei.
Cu justiția pe urme
Bolsonaro a pierdut puterea în 2022, când a fost înfrânt în alegerile prezidențiale de rivalul său de stânga, ex-președintele Luiz Inacio Lula da Silva, care a mai deținut funcția o dată, în anii 2000.
De atunci, el a fost acuzat de autorități că și-ar fi falsificat certificatul de vaccinare sau că ar fi încercat să sustragă cadouri scumpe primite în calitate de președinte. Cea mai gravă acuzație adusă este însă că ar fi complotat pentru răsturnarea guvernului succesorului său, după ce la 8 ianuarie 2023, susținătorii săi au luat cu asalt mai multe sedii guvernamentale, precum ale Curții Supreme sau Congresului, scrie The Guardian.
- Te-ar putea interesa și: Washingtonul a condamnat atacarea clădirilor guvernamentale din capitala Braziliei
La 8 februarie, Bolsonaro a fost forțat să-și predea pașaportul poliției federale, care desfășoară o investigație pe acest dosar. Fostul președinte și-a exprimat public temerea că ar putea împărtăși soarta fostei președinte boliviene, Jeanine Anez.
În 2022, ea a fost condamnată la 10 ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de orchestrarea unei presupuse lovituri de stat din 2019, ce a adus-o la putere după căderea președintelui Evo Morales.
Înainte de alegeri, Bolsonaro a afirmat, dramatic, că viitorul său se rezuma la trei posibilități: închisoarea, moartea sau victoria. Guardian speculează însă, mai în glumă, mai în serios, că există al patrulea scenariu: „viața de locatar” în ambasada Ungariei, unde potrivit legislației internaționale, nu poate fi arestat.