Într-un mesaj către națiune, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a propus convocarea unei Mari adunări populare. Partidul său GHERB va lansa un proiect de constituție prin care numărul deputaților va fi redus de la 240 la 120. Borisov a acuzat „jucătorii politici vechi” de deturnarea protestului tinerilor.
La 37 de zile de la începutul protestelor care cer demisia sa, Borisov a propus convocarea de alegeri pentru Mare adunare populară și o nouă constituție. El a anunțat că va demisiona după ce actualul parlament va aproba propunerile.
Într-un mesaj către țara, câteva ore mai târziu președintele Rumen Radev a declarat că încrederea în actuala guvernare este pierdută într-un mod ireversibil. „Un prim-ministru care a transformat democrația în autocrație nu poate convoca Mare adunare populară. Mafia nu poate reforma justiția. Acest guvern nu poate organiza alegeri cinstite. Dezbateri despre constituția și reforma justiției sunt posibile numai după demisia guvernului și alegerile anticipate”, a spus președintele.
Elaborarea unui proiect de constituție va putea amâna cu câteva luni demisia guvernului, ceea ce este scopul ascuns al lui Borisov, au avertizat și liderii opoziției.
### Vezi și... ### Bulgaria: protestele și partenerii occidentali
Principalele propuneri ale premierului sunt: Reducerea numărului de deputați de la 240 la 120. Propunerea a figurat printre întrebările în cadrul referendumului din 2016 organizat de show-manul Slavi Trifonov, acum lider al partidului de opoziție „Există un astfel de popor”. Curtea Constituțională însă a oprit chestiunea pe motiv că este de competența unei Mari adunări populare.
O altă propunere al premierului vizează renunțarea la Consiliul suprem de justiție și constituirea a două consilii - al magistraților și al procurorilor. Va fi redus rolul parlamentului în stabilirea componenței consiliilor.
Cetățenii se vor putea adresa direct Curții Constituționale.
Your browser doesn’t support HTML5
Premierul a propus ca jumătate din cei 400 de membri ai viitoarei Mari adunări populare să fie aleși într-un mod uninominal, iar ceilalți – pe liste de partid.
Decizia pentru convocarea de alegeri pentru Mare adunare populară va putea fi votată de cel puțin 161 din cei 240 de deputați. Coaliția GHERB-Patrioții uniți, cu 116 de deputați, va avea nevoie de voturile opoziției.
Experți în drept constituțional au declarat că toate propunerile lui Borisov, cu excepția celei pentru reducerea numărului de deputați, sunt în competența actualului parlament.
Dezbaterile pe marginea proiectului de nouă constituție vor putea avea loc în perioada noiembrie 2020 - februarie 2021.
### Vezi și... ### Evoluțiile politice din Bulgaria: remanieri pentru supraviețuire
Partidul socialist a anunțat deja că nu este nevoie de Mare adunare populară.
Partidul „Volia” al omului de afaceri Mareșki de asemenea a respins ideea lui Borisov.
Coaliția Patrioții uniți va sprijini propunerile premierului și va adăuga altele, precum condiționarea dreptului la vot de absolvirea învățământului obligatoriu. Naționaliștii au propus și reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Liderii protestului au declarat că mitingurile și blocajele vor continua până la demisia guvernului și a procurorului-șef și convocarea de alegeri anticipate.