Președintele Bulgariei Rumen Radev a efectuat o vizită oficială în Rusia, în cadrul căreia s-a întâlnit cu primul ministru Dmitri Medvedev și cu președintele Vladimir Putin. Peste aproximativ o săptămână va urma vizita la Moscova a primului ministru Boiko Borisov. În centrul atenției se află proiecte în energetică.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele Radev a declarat după întâlnirea sa cu Putin că aprovizionarea normală cu gaze a Bulgariei va putea fi garantată numai prin realizarea unui gazoduct pe fundul Mării Negre – ramificație a TurkStream-ului. El a constatat că fără participarea Rusiei nu poate fi realizată cea de a doua centrală atomoelectrică bulgară „Belene”. Realizarea celor două proiecte este însă în competența guvernului.
Televiziunea rusă de stat a constatat că multe posibilități în colaborarea economică bilaterală au fost pierdute din vina Bulgariei.
Opoziția bulgară de dreaptă a criticat activizarea legăturilor cu Rusia în energetică. Analistul Iulian Popov a scris legat de aceasta în cotidianul Dnevnik: „Ferește-te de ruși și când le faci cadouri”.
Site-ul Mediapool amintește că relațiile cu Moscova au fost unul din accentele din campania prezidențială a ex-comandantului aviației militare. Rumen Radev a militat în favoarea renunțării la politica de sancțiuni a Uniunii Europene, dar până la urmă nu a cerut într-un mod oficial acest lucru.
Radev a adresat în 2017 o invitație lui Putin de a vizita Bulgaria, în perioada în care țara a exercitat președinția rotativă a Consiliului UE. Putin însă a amânat vizita din cauza alegerilor prezidențiale. Acum invitația a fost reînnoită.
Relansarea, de către Radev, a proiectului nuclear „Belene” coincide cu decizia guvernului de a propune în parlament dezghețarea proiectului. Partidul „Bulgaria democrată” a organizat azi un protest în fața sediului guvernului și a președinției. Ministerul de interne și-a motivat refuzul de a permite acțiunea prin faptul că în acest loc va avea loc un miting în favoarea proiectului „Belene”, organizat de opoziția de stângă.
„Bulgaria democrată” consideră că în pofidă acuzațiilor reciproce în presă, primul ministru Borisov, opoziția socialistă și președintele Radev își coordonează eforturile în scopul realizării celei de a doua centrală atomoelectrică bulgară. Dreaptă consideră că „Belene” este un caz tipic de corupție la nivel înalt și de risipă de fonduri publice.
Identică este aprecierea pentru relansarea, de către Radev, a proiectului „South Stream” sub noua denumire „Bulgar Stream”, care coincide cu poziția exprimată de Borisov.
Șeful statului a declarat că eforturile guvernului pentru realizarea proiectelor energetice cu Rusia sunt salutare, însă deocamdată insuficiente.