Energetica, bănci, companii industriale, vile și apartamente de vacanță – Rusia controlează într-un mod direct un sfert din economia bulgară. Aceasta dependență costă scump Bulgariei.
La 11 ani după aderarea la Uniunea Europeană țara de la sud de Dunăre este în continuare dependentă de Moscova. Investițiile ruse cuprind ramuri întregi ale economiei. Pe primele locuri se află electroenergetica, industria gazelor, a petrolului și turismul.
Rusia domină sectorul energetic. Bulgaria a plătit peste 620 de milioane de euro pentru două reactoare de 1 000 de MW destinate proiectului nuclear „Belene”. Suma este enormă pentru cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Contractul a fost semnat în anii '80 și reînnoit în perioada guvernării ex-țarului Simeon de Saxa Coburg Gotha. Primul guvern Borisov a renunțat la proiect, însă Bulgaria a fost condamnată să plătească reactoarele comandate de foștii comuniști. Acum se merge spre realizarea centralei, chiar dacă experții constată că țara nu va avea nevoie de ea.
Rusia asigură combustibilul nuclear pentru prima centrala atomoelectrică „Kozlodui”, care produce două-treimi din energia electrică a Bulgariei. Companii din Rusia au câștigat licitațiile pentru modernizarea celor două blocuri energetice ale centralei. Alte zeci de milioane de euro costă stocarea compostibilului nuclear uzat.
Rafinăria de la Burgas, cea mai mare din Balcani, aparține concernului „Lukoil”. Rușii controlează portul „Lozeneț” pentru produse petroliere, ca și 80% din capacitatea depozitelor vamale pentru astfel de produse. Cea mai mare rețea de benzinării deasemeni aparține concernului „Lukoil”. În pofidă distanței mici de aprovizionare cu materie primă și salariile de 40% mai mici față de cele din România, de pildă, prețul benzinei și motorinei rămân printre cele mai mari în Uniunea Europeană. Opozția de dreaptă consideră că de vină este monopolul rusesc.
Sub controlul Moscovei se află aproape în întregime sectorul gazelor. „Gazprom”-ul asigură întreaga cantitate de gaze necesară Bulgariei. Mia de metri cubi însă costă la Sofia cu 30% mai mult decăt în Germania, constată publicația germană „Suddeutsche Zeitung”. Dependența în sectorul gazelor se va menține și după realizarea gazoductului de tranzit „Turk Stream”.
Martin Vladimirov, unul din autorii studiului „The Kremlin Playbook” constată că dacă ar fi luate în calcul și legăturile economice indirecte ar reieși că Moscova controlează între 35 și 40% din economia bulgară.