Bulgaria nu vrea ca muncitorii sezonieri să răspîndească noul coronavirus acasă

Sofia, coadă la depunerea cererilor de ajutor de șomaj.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat sâmbătă că teoretic sprijină ideea ca frontierele europene să fie deschise, cel puțin pentru așa-numiții lucrători „din profesii critice” dar nu vrea ca muncitorii sezonieri bulgari să se întoarcă după aceea acasă, unde ar putea reprezenta un focar de răspândire a noului coronavirus. „(...) consider că este nedrept pentru bulgari că unii merg să lucreze în Austria, de exemplu ca îngrijitor, să câştige nu ştiu cât, dar un salariu bun, şi că atunci când contractul lor este reziliat ei revin aici aducând virusul (...) toată lumea va plăti pentru ei. Este corect? Nu'', a declarat premierul bulgar.

Lunea trecută, Austria a readus în țară, cu zboruri charter, 231 de îngrijitori din România şi Bulgaria angajați în domeniul asistenței la domiciliu.

Iar Germania a anunțat că în aprilie și mai va permite, în anumite condiții care să respecte regulile sanitare pe timpul pandemiei de coronavirus, intrarea în țara a câte 40 de mii de muncitori sezonieri în agricultură. Până acum, majoritatea erau din România, Bulgaria și Polonia.