Bulgaria are probleme cu „gazoductul Gazpromului”

Săptămâna trecută deputații bulgari au discutat relațiile cu Rusia cu accent pe eficiența gazoductului de tranzit al Gazpromului – cel mai costisitor proiect energetic.

Your browser doesn’t support HTML5

Bulgaria are probleme cu „gazoductul Gazpromului”

„În tronsonul bulgăresc al gazoductului TurkStream denumit de guvernul Boiko Borisov, BalkanStream și prezentat drept extindere a rețelei naționale de gazoducte, am investit 2,5 miliarde leva (1,3 miliarde euro) dar până acum nu avem profit”, a declarat din tribuna parlamentului ministrul interimar al Energeticii Andrei Jivkov. În acest an profitul investitorului – compania de stat Bulgartransgaz, va fi de 100-120 de milioane de levă, apropiat de cel din anii precedenți când tronsonul între Turcia și Serbia nu a funcționat.

Neconectate la acest gazoduct sunt consumatorii industriali din nord-vestul țării. Scopul investiției fără doar și poate este tranzitul în direcția Serbiei al gazelor rusești.

### Vezi și... ### Bulgaria între gazele rusești și cele azere

Recuperarea investiției în decurs de 10 ani ar însemna creșterea veniturilor companiei de stat cu 250 de milione pe an. Cantitățile de gaze tranzitate acum sunt însă cu mult sub cele planificate.

Ministrul Energeticii a declarat că ultimul acord cu Gazprom semnat în urmă cu 4 ani de ministrul Energeticii de atunci Temenujka Petkova și de Alexei Miller nu poate fi găsit la Bulgartransgaz sau în arhiva ministerului. Andrei Jivkov a trimis un semnal procuraturii după ce căutarea documentului în ultimele trei luni nu a dat rezultat.

Partidul Bulgaria democrată a propus ca în aceasta situație o copie de pe document trebuie să fie cerută din concernul rus în pofidă urmărilor negative pentru reputația țării în plan internațional. Este o sarcină atât a ministerului cât și a comisiei parlamentare pentru probleme energetice.

Bulgaria democrată vede o legătură directă între acordul pierdut și refuzul guvernului Borisov de a căuta din Gazprom despăgubiri evaluate la 1 miliard de euro pentru neîndeplinirea acordului precedent de tranzit de gaze în direcția Turciei, Greciei și Macedoniei.

„Borisov se pare, și-a asumat fața de Rusia angajamente pe care dorește să rămână necunoscute”, a declarat deputatul din Bulgaria democrată Martin Dimitrov.

### Vezi și... ### Controverse în jurul gazoductului de tranzit BalkanStream

Guvernarea precedentă a fost criticată și pentru nerealizarea, timp de 10 ani, a legăturii transfrontaliere a sistemelor de gazoducte bulgar și elen prin care urmau să fie importate 1 miliard de m.c. gaze azere pe an. Termenul pentru punerea în funcțiune a gazoductului Comotini-Haskovo-Stara Zagora a fost amânat din nou cu un an – până la iunie 2022. De menționat că tronsonul bulgăresc cu o lungime de peste 450 de km al gazoductului TurkStream a fost construit în decurs de un singur an.