Linkuri accesibilitate

Bulgaria: UE finanțează trecerea la tehnologii nepoluante


Sobele pe lemne și cărbune vor fi înlocuite gratuit prin sisteme de încălzire cu gaze, curent electric, peleți și prin conectarea la sistemele de termoficare centralizată.

Guvernul Borisov a anunțat înlocuirea gratuită a sobelor pe lemne și cărbune din 10 000 de gospodării cu sisteme de încălzire cu gaze, curent electric, peleți, termoficare. Valoarea proiectului – 16,6 milioane de euro, din care 10 milioane vor veni din fondurile europene.

Inițiativa face parte dintr-un proiect european de îmbunătățire a calității aerului la Sofia, Burgas, Ruse, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Gorna Oriahovița și Montana. „Două treimi din bani vor veni din programul LIFE+ al Uniunii Europene”, a anunțat primarul Sofiei, Iordanka Fandakova.

Cele șapte municipii vor colecta cereri din partea cetățenilor. Sobele pe lemne și cărbune vor fi înlocuite într-un mod gratuit prin sisteme de încălzire cu gaze, curent electric, peleți, iar acolo unde este posibil – prin conectarea la sistemele de termoficare centralizată. Criterii sociale de selectare vor putea fi aplicate numai dacă numărul de cereri va fi foarte mare. Se va lucra numai în clădiri construite legal ceea ce exlude din start un mare număr de locuințe în cartierele de romi.

Din cauza creșterii taxelor la termoficare, în ultimii 30 de ani au fost deconectate mii de blocuri în care s-a trecut la încălzire cu lemne și cărbune sau cu energie electrică. Spre deosebire de România, de exemplu, în Bulgaria gazele naturale sunt folosite pe o scară foarte redusă. Gradul de poluare cu particule în suspensie fine este printre cele mai înalte în cadrul Uniunii.

Vor fi cuprinse peste o treime din cele 55 000 de familii care folosesc lemne și cărbune...

Numai la Sofia, în cadrul programului LIFE+ vor fi schimbate 5 000 de sobe. Primăria capitalei candidează în cadrul programului Mediu pentru ecologizarea încălzirii a altor 15 000 de gospodării. „Scopul nostru în capitală este înlocuirea, în următorii cinci ani, a instalațiilor poluante de încălzire ale 20 000 de gospodării. Vor fi cuprinse peste o treime din cele 55 000 de familii care folosesc lemne și cărbune”, a spus primarul Fandakova.

Realizarea proiectelor va necesita modificarea sistemului de acordare a ajutoarelor energetice pentru familiile cu venituri mici. În loc de lemne și cărbune vor fi plătite din buget cantități de gaze, energie electrică, peleți sau energie termică. Președintele grupului socialist de consilieri municipali, Kaloian Pargov, a văzut în proiect o acțiune cu caracter electoral. După el, cetățenii candidează pentru instalațiile gratuite în absența unor criterii clare.

La toamnă în Bulgaria vor avea loc alegeri locale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG