Linkuri accesibilitate

Acuzaţii de corupţie în sectorul energetic din Bulgaria


Ahmed Dogan, liderul partidului etnicilor turci și al musulmanilor
Ahmed Dogan, liderul partidului etnicilor turci și al musulmanilor

Sindicatele consideră că în acest caz instituțiile de stat au apărat interesele liderului partidului turc în detrimentul celor ale statului.

Președintele Companiei naționale de electricitate (CNE) bulgare a demisionat în urma unui scandal. Datoriile companiei depășesc 1,7 miliarde euro. Responsabili de la Fondul național anticorupție de la Sofia au cerut verificarea achiziției în care este implicat liderul MDL – (partidul etnicilor turci și al musulmanilor), Ahmed Dogan, care controlează CTE Varna (1260 MW).

Acuzaţii de corupţie în sectorul energetic din Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Fondul național anticorupție a cerut Ministerului Energeticii, Comisiei pentru reglementări în energetica, Fiscului, Procuraturii generale și Serviciului de securitate națională să verifice modul în care liderul partidului turc Ahmed Dogan a ajuns în posesia centralei termoelectrice Varna, care a devenit imediat după achiziție capacitate de așa zisă rezervă rece a Companiei naționale de electricitate. În acest mod, numai pentru a asigura disponibilitatea a două din cele șase blocuri energetice de 210 MW în situație de criză proprietarii vor primi echivalentul a 15 milioane de euro pe an.

Liderul turc a cumpărat 70% din capitalul centralei contra 1,5 milioane de euro, a anunțat fostul proprietar Danail Papazov. În ultimele 10 luni, centrala a fost pusă în funcțiune de cinci ori, producând 60.000 de Mwh.

Faptul că CET Varna a devenit capacitate de rezervă în locul CET Marița-Est 2, proprietate de stat, a provocat critici la adresa Guvernului Borisov. Sindicatele consideră că în acest caz instituțiile de stat au apărat interesele liderului partidului turc, în detrimentul celor ale statului.

Fondul Anticorupție avertizează că starea tehnică a centralei generează riscuri pentru securitatea energetică a țării.

Pe fundalul acestor acuzații a demisionat directorul executiv al Companiei naționale de electricitate (CNE), Petăr Iliev. Datoriile companiei au depășit 1,7 miliarde euro, la care se vor adăuga, până la finele anului, alte 400 de milioane.

Liderul turc a răspuns acuzațiilor cu promisiunea de a asigura 100 de milioane de euro investiții pentru trecerea a trei blocuri ale CET Varna de la cărbune la gaze.

El intenționează să transforme portul Ezerovo din incinta CET-ului în principalul port al țării pentru export de cereale, un concurent al portului Varna. În acest scop au fost asigurate investiții străine de peste 46 de milioane de euro. Numai în cea de a două jumătate a anului aici vor fi prelucrate 250.000 de tone de grâu. Capacitatea noului port cu o suprafață de 18 hectare va depăși 8 milioane de tone pe an, din care 250.000 de tone de containere. Va fi modernizată linia de cale ferată Russe-Varna în scopul înlesnirii tranzitului spre noul port.

XS
SM
MD
LG