Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Scandalul „apartamentul” a făcut încă o „victimă” în Guvernul Borisov


Ministrul bulgar al agriculturii Rumen Porojanov
Ministrul bulgar al agriculturii Rumen Porojanov

Anterior au demisionat pe același motiv numărul 2 în GHERB Țvetanov, ministrul justiției Țaceva, trei adjuncți de miniștri și doi șefi ai Parchetului Anticorupție.

A demisionat ministrul agriculturii, Rumen Porojanov. Apartamentul său de 247 m.p. în cartierul rezidențial „Lozeneț” l-a costat 27 000 de euro, cu mult sub prețul unei garsoniere în cartierele mărginașe.

La mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile europene partidul centrist GHERB al primului-ministru Boiko Borisov, care guvernează cu mici întreruperi Bulgaria în ultimii 10 ani, a suferit încă o puternică lovitură de imagine prin demisia lui Porojanov. Aceasta va turna apă la moara oponenților din Partidul Socialist și dreapta tradițională.

Ministrul agriculturii răspunde pentru repartizarea a câtorva miliarde euro fonduri naționale și europene pe an. Primul-ministru a fost nevoit să se despartă de el după ce în presa au apărut informații despre modul în care soția sa a achiziționat un apartament de lux la preț sub cel al unei garsoniere. La aceasta se adaugă faptul că Porojanov a falsificat declarația anuală de integritate pe care este obligat să-o completeze fiecare înalt funcționar de stat.

El a condus Fondul de stat „Agricultura” în perioada în care prin programul „Case pentru oaspeți” a fost fraudat cu milioane de euro Fondul european de dezvoltare a regiunilor rurale. Jumătate din casele pentru oaspeți au devenit din start vile particulare, care niciodată nu au angajat oameni și nu au funcționat ca mici hoteluri.

Printre victimele scandalului „Apartamentul”, care a început în martie cu o investigație a postului de radio Europa Liberă sunt numărul 2 în GHERB Țvetanov, ministrul justiției Țaceva, trei adjuncți de miniștri și doi șefi ai Parchetului Anticorupție. Foarte aproape de aceasta listă este ministrul finanțelor Goranov, a cărei familie trăiește ani de zile gratuit în apartament de lux care aparține unui oligarh apropiat de putere.

După ce și-a anunțat decizia de a accepta demisia ministrului agriculturii, Boiko Borisov a declarat că nu este îngrijorat pentru că țara nu duce lipsă de candidați de miniștri. „Cei care au furat vor răspunde în fața legii. Demisia nu este decât un prim pas”, a avertizat Borisov.

Procuratura va ancheta activitatea ministrului agriculturii, care a declarat că a demisionat pentru că nu dorește ca atacul împotrivă sa să arunce o umbră asupra Guvernului.

XS
SM
MD
LG