Linkuri accesibilitate

Bulgaria: „Afacerea apartamentul”


Bloc în construcție la Sofia, antreprenor: compania Artex

La Sofia s-a aflat că unii lideri ai partidului GHERB, aflat la putere, au procurat apartamente de lux la prețuri de 4-5 ori sub cele ale pieții.

O anchetă realizată de site-ul de investigații Bivol, partener oficial al Wikileaks, ale căror rezultate au fost făcute publice de postul de radio Europa Liberă este pe cale de a provoca cel mai mare scandal politic din Bulgaria în ajunul alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Este vorbă de achiziționarea, de către unii lideri ai partidului GHERB, la prețuri de 4-5 ori sub cele ale pieții, a unor apartamente de lux de 240-315 m.p. în cartierul rezidențial Iztok. Numărul 2 în GHERB, ex-ministrul de interne Țvetan Țvetanov, ministrul justiției Țețka Țaceva, ex-ministrul culturii Vejdi Rașidov și adjunctul ministrului sportului dna Vania Koleva, nașa lui Țvetanov, au plătit cu între 627 și 800 de euro metrul pătrat într-un bloc ce a primit premiul pentru cea mai frumoasă clădire a anului 2018.

Apartamentul lui Țvetanov are un lift propriu care duce la cele două garaje subterane ale familiei. În cartierul respectiv firma de construcții Artex practică în relațiile cu clienții prețuri între 2600 și 3500 de euro m.p.

Al doilea politician în ierarhia GHERB a calificat acuzațiile drept un atac cu caracter electoral, lipsit de baze legale.

Președintele Rumen Radev a declarat că „afacerea apartamentul” lovește în încrederea alegătorilor în clasa politică și în statalitate. El a adresat un apel Serviciului național de securitate (DANS) și procuraturii să intre în perimetrul puterii, care până acum a fost ocolit cu mare atenție de ambele instituții.

„Este greu de crezut, a spus preşedintele Radev, că noua Comisie anticorupție controlată de Țvetanov va ancheta afacerile dubioase ale patronului său...

„Este greu de crezut, a spus Radev, că noua Comisie anticorupție constituită și controlată de Țvetanov va ancheta afacerile imobiliare dubioase ale patronului său.”

Președinta PSB, Kornelia Ninova, a amintit că în ultimul său raport anual Departamentul de Stat american a criticat lipsa de reforme și de rezultate în combaterea corupției și crimei organizate în Bulgaria.

Într-un raport, Comisia Europeană constată că 2/3 din semnalele către Serviciul de securitate națională pentru transferuri dubioase privesc oameni politici.

Ninova a adresat un apel primului-ministru Boiko Borisov să acționeze în vederea clarificării „afacerii apartamentul”.

„Puterea face servicii și mușamalizează neregulile unor firme, primind în schimb cadouri”, a spus Ninova.

În apărarea lui Țvetanov a sărit liderul ultranaționalist Volen Siderov: „Nu vă uitați la apartamente. Este mult mai importantă activitatea diplomatică a lui Țvetanov. Parca îl vâd pe Henri Kisinger în anii 70”, a declarat liderul partidului „Ataka”, partener la guvernare al centriștilor din GHERB.

Partidul turc care pe hârtie este de opoziție, dar sprijină cele mai importante inițiative ale guvernului, se abține de a comenta „afacerea apartamentul”.

Recommended

XS
SM
MD
LG