Linkuri accesibilitate

O coaliție neformală în Parlament bulgar


Moscheea din Sofia
Moscheea din Sofia

Opoziția socialistă, care boicotează Parlamentul, avertizează că centriștii din GHERB au „cumpărat” sprijinul partidului turc pentru noul Cod electoral și asigurarea cvorumului.

Amnistierea fiscală a cultelor religioase din care va profita în primul rând cultul musulman (4 milioane euro) provoacă tensiuni politice la Sofia. Opoziția socialistă, care boicotează Parlamentul, avertizează că pe aceasta cale centriștii din GHERB au „cumpărat” sprijinul partidului turc pentru noul Cod electoral și asigurarea cvorumului.

Printr-un amendament la Legea cultelor deputații din partidul GHERB al primului-ministru Boiko Borisov și din Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor - , au anulat datoriile către Fisc ale primelor 6 ca număr de credincioși culte religioase la data de 31 decembrie 2018. Suma totală este de 8,27 milioane de leva egale cu 4,2 milioane de euro.

Peste 95% reprezintă datorii ale cultului musulman, afirmă deputați din coaliția „Patrioții uniți”. Biserica ortodoxă nu are datorii la Fisc.

În viitor statul va subvenționa cele 6 culte. Banii vor fi repartizați de către Biserica ortodoxă și de cultul musulman. Până acum au fost subvenționate numai reprezentanțele în străinătate ale Bisericii ortodoxe.

Partidul socialist nu a participat la vot, iar naționaliștii au votat împotrivă. Cei 79 de deputați ai stângii boicotează Parlamentul în semn de protest la amendarea Codului electoral astfel încât să fie practic anulat sistemul de preferințe prin care alegătorii au avut posibilitatea de a alege un candidat din lista unui partid. Socialiștii sunt nemulțumiți de amânarea votului electronic, de anularea posibilității de a contesta corectitudinea votului la Tribunalul administrativ suprem și de trecerea de la majoritatea calificată la cea simplă în procesul de aprobare a protocoalelor de secție.

Președinta PSB, Kornelia Ninova, a declarat că centriștii din GHERB au „cumpărat” sprijinul MDL pentru aceste schimbări prin grațierea datoriilor la Fisc ale cultului musulman și prin acordarea unor finanțări suplimentare pentru municipiile guvernate de partidul turc. Un eventual boicot parlamentar al deputaților turci va îngreuna la maximum asigurarea cvorumului și va duce la alegeri anticipate.

„Alianța neformală GHERB-MDL există de mult”, a spus Ninova. Ea a dezmințit declarația centriștilor că decizia privind amnistierea fiscală a fost aprobată la ultima ședință a Consiliului de securitate națională, prezidată de șeful statului Rumen Radev. Ninova a adăugat că acolo a fost discutata numai necesitatea opririi finanțării din străinătate a cultelor. Turcia oferă anual aproape 1 milion de euro școlilor religioase ale musulmanilor.

XS
SM
MD
LG