Linkuri accesibilitate

Serghei Stanişev, președintele Partidul Socialiştilor Europeni, eliminat aparent de pe lista pentru alegerile europarlamentare din Bulgaria


Serghei Stanișev la Congresul PES la Madrid în februarie 2019

Serghei Stanişev, președintele Partidul Socialiştilor Europeni (PES) și fost premier al Bulgariei, a pierdut duminică, în urma unui vot secret, poziţia de cap de listă a Partidului Socialist Bulgar pentru europarlamentare din mai. Acum, estes neclar dacă Stanișev va fi pe lista socialiștilor. Capul de listă i-a revenit jurnalistei Elena Ionceva, fosta parteneră a lui Stanișev în perioda când acesta era premier.

Se pare că respingerea lui Stanișev se datorează conflictului de natură politică, în care se află cu actuala lideră a socialiștilor bulgari, Kornelia Ninova. Aceasta a îmbrățișat în ultimul timp poziții populiste, în contradicție cu cele ale socialiștilor europeni, când vine vorba de migrație, egalitatea între sexe sau atitudinea față de Ungaria premierului Viktor Orbán, care se bucură de simpatia lui Ninova. Stanișev pe de altă parte, a fost singurul europarlamentar socialist bulgar care a votat în septembrie, în favoarea declanşării Articolului 7 din Tratat în cazul Ungariei.

XS
SM
MD
LG