Linkuri accesibilitate

Socialiștii bulgari se întorc la rădăcinile comuniste


Jurnalista Elena Ionceva şi Serghei Stanişev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni
Jurnalista Elena Ionceva şi Serghei Stanişev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni

„Nu doresc ca partidul meu să fie considerat drept anti-european, dar unele mesaje ale președintei Ninova dau argumente în sprijinul acestei concluzii”, a spus ex-premierul Serghei Stanişev.

Surprize în Bulgaria la început de campanie pentru alegerile europene. Președintele PSE, Serghei Stanișev, a fost învins la plenara PSB de duminică de fosta sa prietenă (concubină), ziarista de investigații Elena Ionceva și nu va conduce lista socialiștilor.

Bolșevizare, tendințe anti-europene și naționaliste – iată o parte din aprecierile comentatorilor după ultima plenară a PSB, la care președinta partidului, Kornelia Ninova, a criticat Pactul de migrație, Convenția de la Istanbul și a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Aceste poziții contravin politicii Partidului Socialiștilor europeni, al cărui președinte Serghei Stanișev a pierdut cu 75 la 95 de voturi competiția pentru poziţia nr. 1 pe lista partidului pentru alegerile europene. În urmă cu 20 de ani PSB a fost considerat un partid de centru-stângă pro-european și pro-atlantic.

Kornelia Ninova a fost de partea ziaristei Elena Ionceva care în ultimele luni a devenit vârful de lance anticorupție a PSB. Cunoscuta ziaristă de investigații are șanse mari împotrivă comisarului european Maria Gabriel – considerată favorit în competiția pentru desemnarea liderului listei centriștilor din GHERB.

Motivându-și opoziția la candidatura lui Stanișev, Ninova a declarat că de regulă liderii de partide europene mari nu sunt deputați în Parlamentul de la Strasbourg. Ea a adăugat că în afară Parlamentului de la Strasbourg Joseph Daul contribuie mai bine la stabilizarea familiei de partide-membre ale PPE. Paul Rasmussen de asemenea a fost lider al PSE fără a fi membru al Parlamentului European.

Eșecul personal al lui Stanișev reprezintă și un eșec al opoziției interne de partid condusă de fostul lider Mihail Micov...

Mai toți analiștii văd în alegerea ziaristei de investigații o încercare a lui Ninova de a repeta succesul cu candidatura ex-șefului aviației militare Rumen Radev, care a câștigat fără probleme alegerile prezidențiale în fața șefei de atunci a Parlamentului Țețka Țaceva. Ca și Radev, Ionceva nu este membra de partid și va putea atrage mulți alegători care nu sunt simpatizanți ai PSB sau votează cu alte partide de stângă precum Mișcarea 21 sau ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov.

Eșecul personal al lui Stanișev reprezintă și un eșec al opoziției interne de partid condusă de fostul lider Mihail Micov. El a avertizat că socialiștii bulgari se îndepărtează de PSE la care a aderat în 2005.

Politologul Pârvan Simeonov constată că PSB se întoarce la rădăcinile comuniste ale partidului și încearcă să se poziționeze în câmpul naționalist.

Stanișev a declarat după plenara de duminică: „Nu doresc ca partidul meu să fie considerat drept anti-european, dar unele mesaje ale președintei Ninova dau argumente în sprijinul acestei concluzii”.

XS
SM
MD
LG