Linkuri accesibilitate

Bulgaria: proiecte energetice ale Rusiei, în umbra corupției


Startul simbolic al construcției segmentului bulgar al „South Stream”, 31 octombrie 2013
Startul simbolic al construcției segmentului bulgar al „South Stream”, 31 octombrie 2013

Fostul șef al companiei Bulgargaz, Liubomir Dencev, a avertizat că adevărata problemă a Sofiei în relațiile cu „Gazprom” este lipsa unui contract de import de gaze.

În două din proiectele energetice cu Rusia (gazoductul de tranzit Turcia-Serbia și CAE Belene) apare contradicția între interesul național și interesele ascunse ale unor companii apropiate guvernanților bulgari care coincid cu cele ale Rusiei. În ambele cazuri este vorbă de corupție.

Oligarhii își vor primi banii imediat, dar cetățenii trebuie să aștepte cel puțin 20 de ani...

Rumen Ovciarov, ex-ministru al energeticii în guvernul socialistului Stanișev, a avertizat, într-un interviu, azi, că în cazul gazoductului de tranzit se ascund investiții supradimensionate. Suma prevăzută - de peste 1,4 miliarde euro fără TVA - este mai mare de cea cu care urma să fie realizat tronsonul bulgăresc al gazoductului South Stream cu o capacitate de 4 ori mai mare. Stabilirea cheltuielilor de proiectare și de construcție s-a făcut într-un mod netransparent.

Guvernul Borisov ar acționa în interesul unor oligarhi ale căror companii care au absorbit până acum sute de milioane de euro din fondurile europene și din buget vor construi viitorul gazoduct. Oligarhii își vor primi banii imediat, dar cetățenii trebuie să aștepte cel puțin 20 de ani până în buget vor intra bani de pe urmă funcționării gazoductului, a avertizat ex-ministrul energeticii. Până atunci, taxele de tranzit vor acoperi cheltuielile de construcție.

În dorința sa de a realiza cât mai repede proiectul, Borisov a promis rușilor că Bulgaria va putea renunța la despăgubirile de pe urmă sistării, începând de ianuarie 2020, a tranzitului în direcția Turciei. Este vorbă de peste un miliard de dolari conform clauzei ship or pay – transportă sau plătește - prevăzută în acordul cu Gazprom Export.

Dorința unor lideri corupți de a încasa comisioane în detrimentul interesului național...

Sofia este dispusă să renunțe la despăgubiri, dacă concernul rus va alege ruta bulgară pentru gazele din cea de a doua ramificație a gazoductului subacvatic Turk Stream – aproximativ 16 miliarde m.c. pe an. Liderii opoziției însă avertizează că singura legătură între despăgubirile în urma sistării tranzitului pe ruta ucraineană și noul proiect este dorința unor lideri corupți de a încasa comisioane în detrimentul interesului național. Din miliardul de despăgubiri însă nu se pot lua comisioane.

Fostul șef al companiei Bulgargaz, Liubomir Dencev, a avertizat că adevărata problema a Sofiei în relațiile cu Gazprom este lipsa unui contract de import de gaze după decembrie 2019. Este nevoie de finalizarea tratativelor cu rușii și de asigurarea condițiilor tehnice pentru import de gaze din Turcia. Guvernul însă își concentrează eforturile spre realizarea hub-ului Balcan de la Varna și preluarea tranzitului din Turcia.

Președintele Gazpromului, Alexei Miller, a declarat după întâlnirea din 4 martie, dintre Borisov şi Medvedev că Rusia nu este interesată și nu va participa la realizarea hub-ului. Fără gaze rusești însă ideea lui Borisov de a crea cu finanțare europeană un centru regional de distribuire a gazelor nu poate fi realizată.

XS
SM
MD
LG