Rusia a avertizat Uniunea Europeană că ar putea renunța la North Strem 2 dacă europenii adoptă reguli mai stricte de control a pieței de gaze. „Dacă se prgătesc obstacole în calea acestui proiect pentru a forța Rusia să exporte prin Ucraina, în condițiile lor, la tarifele lor și cu toate problemele legale care derivă, atunci acest proiect [North Stream 2] va eșua” a declarat sîmbătă ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexandr Pankin pentru Ria Novosti. Nord Stream 2 urmează să aducă gazul rusesc pe sub Marea Baltică, direct în inima Europei, în Germania. Declarația lui Pankin vine la o zi după ce țările Uniunii Europene au aprobat un compromis între Germania și Franța privind amendarea regulilor de funcționare a pieței europene de gaze.
Inițial, cancelara germană Angela Merkel s-a opus unor amendamente la directiva europeană privind gazele, susținute și de România, din postura deținerii președinției UE, dar și de Franța sau Polonia. Aceste modificări vizeazau extinderea regulilor europene de liberalizare a pieței gazului și asupra conductelor de gaz care provin din afara UE. Adică, printre altele, și asupra proiectului Gazprom Nord Stream 2, lucru care ar fi slăbit viabilitatea economică a acestui proiect, conform Germaniei.
Vineri, la Bruxelles, ambasadorii UE au acceptat comprommisul franco-german: Nord Stream 2 se va supune regulilor europene, însă Germania va avea un rol determinant în negocierea și gestionarea acestui proiect energetic. Astfel, proiectul rusesc se va supune unor reguli UE mai stricte, dar nu va mai fi în pericol să eșueze, iar Germania va avea putere de negociere directă a acestor reguli.
„Am ajuns la un acord în ce privește directiva gazelor, iar asta a fost posibil pentru că Germania și Franța au lucrat îndeaproape”, a declarat vineri Angela Merkel, fără însă să ofere detalii legate de compromisul negociat.
La reuniunea ambasadorilor UE de la Bruxelles, România – ca țară care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene – a fost însărcinată „să înceapă negocierile cu Parlamentul European privind amendarea regulilor de funcționarea a pieței europene de gaze, relatează AFP
Un acord pentru reglementarea Nord Stream 2 este bun, pentru că va asigura suveranitatea Europei asupra resurselor energetice, a spus un oficial al președinției Franței, citat de Reuters.
Conducta Nord Stream 2 pleacă din Rusia, pe sub Marea Baltică, și ajunge în Germania. Cu o lungime de peste 1.200 km și operată de gigantul energetic rusesc de stat Gazprom, construcția ei urmează să se încheie până la finalul anului 2019. În jur de 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc ar urma astfel să ajungă direct în Europa.
Operat în întregime de Gazprom, acest lucru ar contraveni regulilor europene din Directiva gazelor, negociată până ieri la nivelul UE. Acestea spun că proprietarul conductei nu poate fi același cu cel care livrează gazul. În cazul Nord Stream 2, ambele roluri sunt jucate de gigantul de stat Gazprom. Separarea rolurilor ar permite și unor companii energetice europene să aibă o breșă de intrare în acest proiect rusesc
.
Proiectul Nord Stream 2 este controversat: pe de o parte, pentru că mărește dependența Europei de gazul rusesc, dar subminează pe de altă parte și proiecte concurente, care aduc gaz din Norvegia sau gaz natural lichefiat american, pe ruta Norvegia-Danemarca-Polonia.
O altă problemă este că Polonia și Ucraina riscă să piardă toate veniturile din taxele de tranzit în momentul în care Rusia va duce gaz direct în Europa prin cele două conducte Nord Stream si prin Turk Stream.
În cazul Germaniei, gazul este a doua cea mai importantă sursă de energie după petrol, reprezentând 24% din consumul primar de energie (petrol 33%). Iar Rusia este principala sursă: în 2017, prin primul gazoduct Nord Stream, Germania a importat circa 31,9% din totalul de gaz de import la care se adaugă gazele rusești și nu numai importante prin conductele care vin din Austria, Cehia și Polonia. Pe lângă Rusia, Germania mai importa cantități semnificative de gaze din Norvegia și Olanda.
Pe de altă parte, Germania și prin extensie, Uniunea Europeană, este un client cheie al concernului rus Gazprom: Germania singură este cel mai mare importator din Europa, reprezintă circa un sfert din exportul Gazprom. Uniunea Europeană preia peste 40% din producția totală a Gazprom.
În aceste condiții, atrag atenția analiștii germani, dependența merge în ambele sensuri: Europa este dependentă de gazul rusesc dar și economia Rusiei , care se bazează pe exportul de materii prime, este în cea mai mare parte dependentă de Europa.