Linkuri accesibilitate

Bulgaria: campania pentru europarlamentare, preludiu la posibile alegeri generale anticipate


Partidul de guvernământ, GERB, lansează campania pentru europarlamentare

În Bulgaria a început campania pentru alegerile europene – 318 candidați își dispută 17 locuri. Principala miză a scrutinului european sunt însă alegerile legislative anticipate din Bulgaria, în condiţiile în care socialiştii boicotează de aproape două luni lucrările parlamentului iar premierul Boiko Borisov a promis să demisioneze, dacă nu câştigă la europarlamentare.

Cu o lună înainte de scrutin, Partidul Socialist a preluat conducerea în sondaje. În ultimele 3 sondaje, distanța între socialiștii și centriștii din GHERB este însă sub 1 procent.

O influiență mare asupră campaniei o va exercita scandalul „Apartamentul” care afectează GHERB și alianța „Patrioții uniți”, aflate la guvernare. Mai mulți lideri ai ambelor formațiuni au fost compromiși de dezvăluirile despre achiziții suspecte de vile și apartamente. Cei din GHERB, printre care vicepreședintele partdului Țvetan Șvetanov, au demisionat la cererea primului ministru.

Campania centriștilor continuă cu accent pe așa-zisa „purificare morală”. Borisov susține că GHERB este singura formațiune care renunță la liderii compromiși, fără să aștepte sentințele judecătorești.

Unii analiști consideră că în urma scandalului, lumea este în general nemulțumită de clasa politică. O parte din simpatizanții lui Borisov nu vor vota cu opoziția dar vor boicota scrutinul. În acest mod, socialiștii vor putea obține un rezultat mai bun.

Premierul a promis să demisioneze dacă nu câştigă la europarlamentare. Nu va fi prima dată când fostul generalul de poliție renunță la putere. El a demisionat în urmă campaniei de proteste din 2013 și după eșecul în alegerile prezidențiale din 2016.

Primul ministru este atacat nu numai de Partidul Socialist dar și de președintele Rumen Radev. Șeful cancelariei prezidențiale, Ivo Hristov se află pe lista socialiștilor pentru europarlamentare, pe un loc eligibil iar popularitatea președintelui ar putea transfera procente spre opoziția de stângă.

MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, ocupă în sondaje trandiționalul loc 3 cu 6,1%, fiind urmat de naționaliștii moderați din VMRO.

Șansa de a avea un deputat în viitorul parlament european are și „Bulgaria democrată” – una din cele 3 formațiuni desprinse din fosta coaliție „Bloc reformator”.

Analistul Kâncio Stoicev atrage însă atenție că anul acesta, poate mai mult decât la alegerile precedente, „campania va fi dominată nu de teme europene, ci de cele naționale. Socialiștii vor ataca corupția în GHERB și vor cere alegeri anticipate, în timp ce centriștii vor critica campania agresivă a adversarilor”, este opinia lui Stoicev.

XS
SM
MD
LG