Supus unor presiuni externe, premierul bulgar Boiko Borisov a lansat o cruciadă personală anticorupție, anulând, într-un mod surprinzător, rezultatele unor licitații suspecte.Valoarea acestora depășește un miliard de euro. Borisov și-a motivat decizia prin zvonurile că în spatele firmelor care au câștigat cu luni în urmă construcția a 110 km din autostrada Sofia-Varna, a unor drumuri de munte și a trei săli sportive se află oligarhii Peevski și Zlatev, primul - deputat din Partidul turc, cel de al doilea – director executiv al „Lukoil Bulgaria”. Până mai ieri cei doi au fost considerați prieteni ai primului ministru.
Decizia a fost precedată de o convorbire telefonică a lui Borisov cu cancelarul german Angela Merkel. A apărut ipoteza că lipsa de rezultate în combaterea corupției, reflectata pe larg în ultimul raport de țară, va putea fi sancționată prin oprirea finanțării europene.
La câteva zile după anularea licitațiilor, pe numele lui Borisov a sosit un plic poștal conținând un glonț și fotografia sa. Ca și anularea, evenimentul a fost pe larg reflectat în mediile proguvernamentale.
Predecesorul lui Boriov, prof. Plamen Oreșearski, și-a exprimat opinia că plicul cu glonț și fotografie nu reprezintă decât o acțiune publicitară.
Anularea licitațiilor după el trebuia făcută nu printr-o decizie personală, la limită legii, ci prin proceduri legale împotrivă celor care le-au „aranjat”. „Nu putem acționa la baza unor zvonuri tip a zis o femeie. Conducerea țării devine o acțiune voluntaristă – premierul se trezește și constată ce ceva nu-i place. Cred că partenerii de la Bruxelles au reacționat la unele nereguli cu licitațiile mari care bat la ochi”, a spus ex-premierul.
Fostul ministru de interne Rumen Petkov a întrebat cum apare Bulgaria în ochii ambasadorilor europeni. El a mai spus că de regulă amenințările la viața primului-ministru nu sunt făcute publice, ci sunt anchetate de serviciile speciale. În cazul lui Borisov însă regula nu a fost respectată cea ce duce la gândul că avem de a face cu o acțiune PR. Petkov, care este deputat din coaliția aflata la guvernare, a amintit că Borisov a anunțat în 2014 din tribuna Parlamentului, după ce primul său guvern a demisionat, că liderul partidului turc, Ahmed Dogan, a comandat asasinarea sa. Declarația nu a avut nici-un fel de consecințe. Dimpotrivă, partidul GHERB al lui Borisov și partidul turc au provocat împreună căderea guvernului Oreșearski urmată de alegeri anticipate.