Linkuri accesibilitate

Criza turismului în Bulgaria


Plajă în apropiere de portul din Varna
Plajă în apropiere de portul din Varna

Cu între 15% și 20% mai mic este în acest an numărul rezervărilor în stațiunile de pe litoralul bulgar al Mării Negre.

După cățiva ani de creștere susținută a numărului de turiști străini, care a atins 11 milioane anul trecut, și a veniturilor – peste 4,5 miliarde de euro, turismul bulgar se confruntă cu mai multe probleme. În medie, înscrierile la începutul sezonului estival sunt cu 15% mai puține față de cele din anul trecut. În unele țări, precum cele scandinave și Rusia, înscrierile au scăzut cu 20-25%.

La categoria tinerilor sub 25 de ani, scăderea este între 30% și 40%, a anunțat Ministrul Turismului Nikolina Anghelkova. Din acest motiv, hotelierii angajează un număr mai mic de lucrători sezonieri. Ocuparea completă a personalului va putea fi asigurată numai în lunile iulie și august.

La cea mai mare stațiune, „Litoralul soarelui”, numărul turiștilor străini la început de sezon este de două ori mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

La baza interesului scăzut din partea partenerilor externi se află revenirea pe piața turistică a unor jucători puternici precut Egiptul și Turcia. Grecia de asemenea a depășit criza. În zonă a crescut interesul față de Albania. Croația și Muntenegru marchează creșteri atrăgând un număr mai mare de turiști din Germania, țările central-europene și Marea Britanie.

Printre cauzele care stau la baza interesului scăzut față de litoralul bulgar se află și reducerea zborurilor cu avioanele Boing 737 Max, care creează probleme companiilor turistice din țări mai îndepărtate precum Israelul și Germania. Zborurile planificate pentru aeroportul din Varna sunt cu 13% mai puține față de 2018.

Se agravează deficitul de cadre pregătite. Sezonul este foarte scurt, iar salariile - departe de cele din Grecia, Spania sau Italia, care atrag bucătari și ospătari bulgari. A fost legalizată angajarea de personal din fostele republici sovietice Moldova și Ucraina, dar hotelierii se plâng că procedura este lungă și complicată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG