Bulgaria și diplomația gazelor

Premierul bulgar Boiko Borisov inaugurând o primă etapă a gazoductului Turkish Stream. 21 octombrie 2019

În cadrul primei sesiuni a Dialogului strategic bulgaro-american care a început azi la Sofia, primul-ministru Boiko Borisov a declarat că gazoductul Balkan Stream nu reprezintă o continuare a Turkish Stream în direcția Serbiei, ci este parte componentă din sistemul național de gazoducte și din viitorul centru regional de distribuire a gazelor Balkan Varna.

La Varna vor fi aduse, în afara de gaze rusești, și gaze din SUA, Qatar, Azerbaidjan, Egipt, Israel și alte țări. În acest mod va fi asigurată diversificarea energetică în regiune. Noul gazoduct este realizat cu cele mai moderne instalații americane de sudare și de compresare a gazelor.

Bulgaria va asigura 20% din investiția în viitorul terminal de gaze lichefiate de la Alexandroupolis, Grecia de nord, și a început construcția gazoductului ce va face legătura acestuia de hubul regional de gaze Varna.

Gazoductele Gazprom spre Europa


Borisov a subliniat importanța proiectului nuclear Belene în lumina măsurilor de ocrotire a mediului întreprinse de Comisia Europeană.

Matthew G. Boys, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene, a salutat eforturile Bulgariei de a deveni un centru strategic al gazelor și de a se debarasa de monopolismul în acest domeniu. Experiența americană va putea contribui la crearea în zonă a unei piețe energetice reale și la garantarea unor prețuri competitive.

### Vezi și... ### Bulgaria, amenințată de sancțiuni americane


SUA văd în Bulgaria un partener și aliat strategic. Sunt pregătite acorduri bilaterale în energetică, apărare și în tehnologiile 5G. Se lucrează la liberalizarea regimului de vize americane.

După ce a inaugurat Dialogului strategic bulgaro-american, Borisov a plecat la Istanbul, unde a participat, împreună cu președinții Turciei, Rusiei și Serbiei, la inaugurarea gazoductului Turkish Stream. Borisov a vorbit despre realizarea gazoductului Balkan Stream în direcția Serbiei care înaintează, potrivit lui, cu o viteză de 5 km pe zi.

### Vezi și... ### Putin participă în Turcia la inaugurarea TurkStream


Începând de la Anul Nou Bulgaria primește gazele rusești nu din Ucraina, Republica Moldova și România, ci din Turcia. Pe data de 5 ianuarie ea a început tranzitarea de gaze din Turcia spre Grecia și Macedonia de nord.

Șefii companiei Bulgargaz au anunțat, fără a intra în detalii, că de pe urmă taxelor mai mici prin modificarea rutei de tranzit a gazelor rusești se economisesc aproximativ 40 de milioane de euro pe an.