Cadourile lui Erdogan pentru cetățenii R. Moldova (VIDEO)

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan ar fi dăruit guvernului de la Chișinău două autovehicule blindate de combatere a violențelor în timpul demonstrațiilor de stradă. Citat de presă, Erdogan a spus la Comrat că vehiculele, de fabricație turcească, au fost oferite Ministerului de Interne. Cum poate fi înțeles acest gest?

Your browser doesn’t support HTML5

Cadourile lui Erdogan pentru cetățenii R. Moldova


În contextul politic de la Chișinău, cadoul liderului de la Ankara pentru guvernarea moldoveană ridică mai multe semne de întrebare, crede comentatorul Mihail Sirkeli, președintele Centrului Piligrim-Demo din Comrat. În primul rând, pentru că au rămas câteva luni până la alegerile parlamentare, în al doilea rând, pentru că reputația forțelor de ordine a fost compromisă la finele lunii august, când zeci de protestatari ai mișcării de rezistență ACUM au fost luați pe sus de oamenii legii.

Apărători ai drepturilor omului au reproșat polițiștilor că ar fi aplicat nejustificat forța în raport cu protestatarii.

Mihail Sirkeli

„Turcia pare a fi gata să ofere Republicii Moldova echipament cu ajutorul căruia regimul să poată combată demonstrațiile în masă, altfel spus, pentru încălcarea drepturilor, și anume a dreptului la întrunire. Înțeleg că anume acesta este scopul celor două vehicule TOMA, destinate suprimării revoltelor stradale. Se pare că autoritățile din Republica Moldova se pregătesc de asemenea posibile scenarii, iar acest lucru ar avea legătură cu apropiatele alegeri parlamentare. Acest cadou este foarte bun pentru regim, nu însă pentru țară și cetățenii săi.”

Your browser doesn’t support HTML5

Erdogan și nemulțumirea locuitorilor Chișinăului

În ce privește declarația președintelui Igor Dodon că Turcia ar fi un partener strategic al Republicii Moldova, aceasta nu ar trebui trecută cu vederea, crede Mihail Sirkeli. Și asta pentru că Turcia este cunoscută inclusiv pentru încălcarea frecventă a drepturilor omului, prin urmare, sprijinul unui asemenea stat este mai degrabă îndoielnic și periculos pentru Republica Moldova, crede președintele Centrului Piligrim-Demo din Comrat.

Îndoielnică a fost și intenția principalului partid de guvernământ din Republica Moldova, PD, de a introduce în Constituție imperativul integrării europene, e de părere politologul Ion Tăbârță de la Institutul „Viitorul”. El crede că votul de joi, din Parlament, când a fost respinsă propunerea democraților, era evident de la bun început. De ce au insistat, totuși? Pentru a acumula capital electoral, crede Ion Tăbârță:

Ion Tăbârță

„Noi vedem deja că Partidul Democrat a început să folosească votul negativ din Parlament împotriva partidelor pro-europene, de genul „deja avem o nouă alianță PSRM-PCRM-PLDM-PL”, „trădători” sau fel de fel de etichete. De aceea, dacă ne uităm cum se comportă Partidul Democrat după acest refuz, creează impresia că acest partid mai degrabă și-a dorit un astfel de rezultat, iar ceea ce au făcut ei a fost o capcană înaintată opoziției pro-europene, atât parlamentare, cât și extraparlamentare din Republica Moldova”.

Într-un răspuns al Delegației UE la Chișinău pentru postul nostru de radio, dat în urma solicitării să comenteze intenția Partidului Democrat, se afirmă că: „ceea ce contează pentru Uniunea Europeană în relațiile cu Republica Moldova este Acordul de Asociere”, cu precizarea că „este nevoie de o mai mare implementare în ceea ce privește statul de drept și respectarea standardelor democratice”.