Cancelaria germană refuză să confirme vizita lui Olaf Scholz în Ucraina

9 mai 2022, la Berlin: președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz în fața Porții Brandenburg, iliuminată în culorile naționale ale Ucrainei, în semn de solidaritate cu țara atacată de Rusia.

Guvernul de la Berlin nu a vrut să comenteze luni relatările din presă potrivit cărora cancelarul german Olaf Scholz s-ar pregăti să viziteze Ucraina joi, împreună cu premierul italian Mario Draghi și președintele Franței, Emmanuel Macron (care miercuri, 15 iunie, este așteptat într-o vizită la Chișinău).

„Nu este nimic de comentat”, a declarat biroul de presă al cancelarului german pentru postul public de teleziune ZDF.

Știrea unei posibile vizite fusese anunțată inițial sâmbătă de tabloidul Bild, care însă vorbea despre o vizită pe 26 iunie, înainte de summit-ul G7. Luni, cotidianul italian La Stampa a scris despre planurile din această săptămână.

Până acum, Scholz a evitat să meargă la Kiev, inițial invocând faptul că autoritățile ucrainene refuzaseră vizita președintelui german Frank-Walter Steinmeier. După care a declarat că nu este interesat de „o scurtă vizită pentru optică” și va merge atunci când prezența sa va fi realmente utilă președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Între timp, Zelenski a apelat din nou la aliații occidentali să trimită cât mai repede sisteme antirachetă, iar ambasadorul Ucrainei la Berlin a declarat că țara sa se așteaptă ca Olaf Scholz să anunțe noi livrări de tancuri germane cu ocazia vizitei la Kiev.

„Din păcate, fără arme grele germane, nu puteam înfrânge superioritatea militară masivă a Rusiei și nu vom putea salva viețile soldaților și civililor”, a declarat ambasadorul Andrei Melnik agenției de presă germane DPA. El a precizat că ucrainenii așteaptă în primul rând de la Germania tancuri Leopard 1 și transportoare blindate Marder, „arme care pot fi livrate imediat”, a mai spus Melnik.