Carte Diem, 28-29-30 septembrie 2023

Emilian Galaicu-Păun la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Doroțcaia

Tocmai descinsesem la liceul din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, cu scriitorii Dan Coman (n. 27 iulie 1975, Gersa, Bistriţa-Năsăud) şi Şerban Axinte (27 iulie 1976, Iaşi), în chiar prima zi a Campaniei Naţionale de Promovare a Lecturii „Cartea deschisă”, desfăşurată sub patronajul preşedintei Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, & a Proiectului „Lecturii vii: cititori şi scriitori”, finanţat de către Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României, când ne-a ajuns din urmă trista veste: în dimineaţa de joi, 28 septembrie ’23, s-a stins, la Moscova, maestrul Ion Druţă. Şerban Axinte şi Dan Coman trecuseră cu o zi înainte Prutul; tustrei (aşadar, şi subsemnatul) abia trecusem Nistrul, iar Ion Druţă, vai! Stixul…

Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Doroțcaia

A fost o mare bucurie, această primă întâlnire (din cele patru, plus un recital la Librăria din Centru) care au urmat – vineri, 29 septembrie, la Gimnaziul din satul Bahmut, raionul Călăraşi, şi la Gimnaziul din satul Corneşti, raionul Ungheni, şi sâmbătă, 30 septembrie, la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău. Preţ de trei zile, latinescul Carpe Diem a sunat pentru noi Carte Diem, cu cărţile pe masă (mulţam Muzeului Naţional al Literaturii Române „M. Kogălniceanu”!), şi, cine ştie? poate şi cu cărţile care se vor naşte de pe urm unor astfel de întrevederi. În tot cazul, cititori nu lipsesc, totul e să găsim drumul – în cel mai concret mod posibil, şi după, şi spre inima lor – spre ei, de unde de data asta, în satul Doroţcaia, ei şi-au făcut drum spre scriitori – nu mai puţin de şapte autobuze aducându-i din localităţile din preajmă: Coşniţa, Mălăieşti, Grigoriopol ş.a.

Nu se poate repovesti, nici dacă ar fi s-o facă o armată de reporteri, tot ce s-a întâmplat în cele două gimnazii de pe malul drept al Nistrului şi un liceu de pe malul stâng al Nistrului – abia chipurile copiilor captate de Nadejda Roşcovanu, fotograf la Muzeul Naţional al Literaturii Române, spun ceva despre ce-au însemnat aceste întâlniri ad-hoc, în care s-a citit (puţin) din cărţi, s-au spus tot felul de istorioare, s-au improvizat poveşti cu subiecte locale (dinozaurul Ghiţă din Bahmut sau musca Alexandrina din Corneşti), nu în ultimul rând s-au împărtăşit experienţe de viaţă ale unor autori ce fac parte din istoria literelor române. Cât despre discuţia cu cărţile pe masă de la Liceul „Spiru Haret”, ei bine, pasaje întinse ar merita transcrise şi publicate în presa noastră literară – ceea ce se va şi întâmpla graţie unui reporter de la revista Timpul care a înregistrat-o integral.

Cum era de aşteptat, cheia de boltă a Campaniei Naţionale de Promovare a Lecturii „Cartea deschisă” a fost recitalul poetic a lui Şerban Axinte & Dan Coman de la Librăria din Centru, în prezenţa unui public numeros, recital urmărit în direct şi pe reţelele de socializare – bunăoară de către poetul, romancierul, eseistul şi traducătorul Ovidiu Nimigean, originar din Bistriţa, urmând facultatea la Iaşi, şi care stă de ceva timp la Paris. (Ştii asta, fiindcă imediat după, O. Nimigean i-a scris un mesaj de felicitare poetului Şerban Axinte; or, nu-i puţin lucru să uimeşti Parisul!... În aceeaşi paranteze mă întreb oare câţi români l-au felicitat, acum câţiva ani, pe Dan Coman pentru recitalul său de la Sorbona?!...)

…în ultima zi a primei luni de toamnă (o ureche atentă trebuie să fi sesizat trimiterea la titlul nuvelei lui Ion Druţă), abia dacă ne-am tras sufletul, şi deja suntem gata să-l întâmpinăm de la o luni, în cadrul aceleiaşi campanii, pe poetul şi preotul Ioan Pintea, discipol al părintelui N. Steinhardt, actualmente director al bibliotecii judeţene „George Coşbuc” din Bistriţa.

Niciodată toamna (literară, nota mea) nu fu mai frumoasă…