Cartea homofobiei la alegerile din Polonia și referendumul din Rusia

Oameni trecând pe lângă un panou publicitar în Novosibirsk. 10 iunie 2020

Ce faci când în țară pandemia de coronavirus nu vrea să „cedeze”, iar un vot important bate la ușă? Găsești un dușman real sau imaginar care să distragă atenția alegătorilor și să-i mobilizeze înainte de scrutin.

Această tactică e folosită acum în Polonia, care se pregătește de alegeri prezidențiale pe 28 iunie, și Rusia, care are planificat un referendum constituțional pe 1 iulie. În ambele țări, reprezentanții puterii au ales să joace cartea homofobiei.

Your browser doesn’t support HTML5

Cartea homofobiei la alegerile din Polonia și referendumul din Rusia

În Polonia, președintele Andrej Duda era până nu demult favoritul clar să câștige un nou mandat – unele sondaje îl prezentau drept câștigător chiar din primul tur. Publicația online Politico scrie însă că ratingul lui Duda a suferit recent din cauza numărului mare de infecții cu coronavirus, a ratei îngrijorătoare de șomaj și a crizei economice provocate de pandemie. Iar dacă asta nu era de ajuns – Duda s-a mai pomenit și cu un contracandidat puternic: primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski.

Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care-l susține pe președintele Duda, și-a avertizat alegătorii că victoria liberalului Trzaskowski ar duce la „o criză politică, socială și morală profundă”.

Actualul președinte polonez Andrzej Duda ținând o conferință de presă la București. 4 noiembrie 2014

Săptămâna trecută, Andrej Duda a semnat public un angajament că va proteja copiii polonezi de ideologia LGBT și nu va permite căsătoriile gay. Potrivit Politico, deși televiziunea de stat și presa afiliată PiS au făcut din drepturile LGBT principalul subiect de discuție al campaniei electorale, președintele Duda continuă să piardă teren în sondaje.

În Rusia, situația e întrucâtva asemănătoare: numărul de infecții cu coronavirus a trecut de jumătate de milion, scăderea prețurilor la petrol a lovit puternic în economie, popularitatea președintelui Vladimir Putin e în scădere, iar pe 1 iulie rușii sunt chemați la urne să voteze pentru modificarea Constituției.

Reforma propusă îi va permite lui Vladimir Putin să candideze din nou la alegerile prezidențiale și, printre câteva alte modificări, definește constituțional căsătoria ca o relație dintre un bărbat și o femeie.

### Vezi și... ### Primejdia homofobiei instituționalizate

Anume acest amendament e folosit pentru a mobiliza electoratul conservator cu un mesaj homofob. Agenția de presă a lui Evghenii Prigojin, un afacerist cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, a publicat un clip video în care un cuplu gay adoptă de la casa de copii un băiețel, căruia îi dăruiesc o rochiță. Spectatorii sunt îndemnați să voteze „Da” la referendum pentru a nu permite acestui scenariu să devină realitate. Clipul a stârnit multă vâlvă în Rusia și a fost blocat pe YouTube.

Politologul Pavel Dubravski a explicat pentru Current Time că autorii filmulețului încearcă probabil să valorifice nivelul înalt de homofobie din Rusia, cel puțin așa cum apare în sondaje. Or mobilizarea masivă a alegătorilor e crucială - referendumul e doar consultativ și, potrivit lui Dubravski, a fost gândit ca o demonstrație de suport popular care să legitimeze regimul lui Vladimir Putin.

Aproape o treime din respondenți sunt împotriva reformei constituționale...

Un sondaj din mai arată însă că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg - aproape o treime din respondenți sunt împotriva reformei constituționale.

Nu e clar dacă discursul homofob îl va ajuta pe Vladimir Putin mai mult decât pe omologul său polonez Andrej Duda – clipul lui Prigojin a fost ridiculizat pe rețelele de socializare și însuși actorul care îl joacă pe tatăl adoptiv gay în filmuleț a declarat că nu știa despre ce va fi clipul, nu se consideră homofob și va vota împotriva modificărilor constituționale propuse de Putin.