Linkuri accesibilitate

Lech Wałęsa: Nu așteptați ajutorul nimănui. Ajutați-vă întâi voi și apoi vă vor întinde și alții o mână de ajutor


Fostul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa
Fostul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa

Fostul președinte al Poloniei, laureat al Premiului Nobel pentru pace și fost lider al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Wałęsa a vorbit cu Europa Liberă despre democrație, stabilitate și populism

Lech Wałęsa este considerat unul dintre cei mai importanți lideri ai Europei Centrale de secolul trecut. A fost lider al primului sindicat liber din Polonia comunistă, Solidaritatea, este laureat al Premiului Nobel pentru pace în 1983 și președinte al Poloniei între 1990 și 1995.

Într-un interviu cu serviciul belarus al Europei Libere, Lech Wałęsa a vorbit despre sistemul democratic care pare să nu poată asigura o stabilitate „de fier”:

Trebuie să începem să credem în domnia legii

„Democrația este un sistem bun, dar trebuie să crezi în el. De multe ori se spune că democrația ajunge să fie un război al tuturor contra tuturor – o luptă pentru un post, pentru influență – pare a luptă fără sfîrșit. Da, dar este o luptă într-un cadru legal, cu respectul domniei legii – a legii scrise, a legii morale sau al altora acceptate. Trebuie să începem să credem în domnia legii. Dacă legile sunt drepte, atunci ne putem bucură de democrație și progres. Și trebuie să realizăm că nu există Europa fără Belarus.”

Fostul președinte al Poloniei a fost întrebat dacă e mai bine să accepți un regim autocratic precum cel de la Minsk decât să riști soarta Ucrainei, cu o invazie rusească, pentru că Kievul a ales o conducere pro-occidentală:

„Toate aceste discuții despre invazii și cuceriri – nu mai e această cale. Este vremea noilor tehnologii, ale unor structuri deschise, acelea care sunt cele mai transparente și cele mai prietenoase, sunt cele care au succes și își servesc mai bine interesele. Există metode învechite și spaime care nu se mai potrivesc vremurilor noastre. Acum trebuie să îi convingi pe oameni, să vii cu argumente și cu soluții de care are nevoie generația de astăzi.”

Lech Wałęsa a fost întrebat de către colegii noștri de la serviciul belarus despre teama de schimbări pe fondul unui val de populism occidental:

„În această eră a comunicării – a cuvintelor, așa cum o numesc eu – trebuie să vorbim despre ce schimbări vrem să facem, cum le vom face, pe cine să alegem? Sunt unii care promit schimbări, dar care sunt prea bătrîni că să le facă- mai ales dacă au fost timp de 24 de ani la putere. Asta nu e în regulă! Pur și simplu așa ceva nu se poate. Dar ca să faci schimbări trebuie s-o iei pe drum pas cu pas – cu schimbări structurale și de concepție. E foarte important să înțelegi semnele timpului...”

Lech Wałęsa a adăugat:

„Credeți în voi înșivă! Nu așteptați ajutorul nimănui. Ajutați-vă întâi voi și apoi vă vor întinde și alții o mână de ajutor.”

Sunt răspunsurile fostului disident anticomunist și președinte al Poloniei la întrebările serviciului belarus al postului nostru de radio, în ajunul unor noi alegeri prezidențiale din această țară, alegeri la care continuă să candideze Aleksandr Lukașenka, aflat la putere la Minsk din 1994 și care conduce țară cu o mână de fier...

XS
SM
MD
LG