Casa Albă: intrările de ajutoare în Gaza au crescut vertiginos. ONU e mai sceptică

Un palestinian se bucură că a apucat să cumpere pâine subvenționată, la Gaza City, duminică, 14 aprilie. Guvernul Israelului a promis că brutăriile din enclavă vor fi redeschise.

Intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza a crescut mult în ultimele câteva zile, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de securitate, John Kirby, adăugând că Statele Unite ar dori ca tendința să se mențină.

„Ajutorul a crescut, și încă vertiginos, în doar câteva zile”, a spus Kirby într-un interviu televizat, citat de Reuters. „Asta este important, dar tendința trebuie menținută”.

Oficialul american a mai spus în interviul cu MSNBC că în ultimele zile au intrat în Gaza 2000 de camioane cu ajutoare, dintre care 100 doar în ultimele 24 de ore.

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat luna aceasta că ar putea condiționa sprijinul pentru campania militară israeliană din Gaza de luarea unor măsuri concrete pentru protejarea lucrătorilor umanitari și a civililor.

Avertismentul, primul de asemenea fermitate legat de comportamentul armatei israeliene, venea după uciderea mai multor voluntari din organizația World Central Kitchen de către trupele israeliene.

În interviul difuzat luni, purtătorul de cuvânt Kirby a confirmat că „SUA și-ar putea modifica politica față în chestiunea Gaza dacă nu vedem schimbări semnificative la un moment-dat”.

La șase luni de la începerea ripostei israeliene la atacul terorist Hamas din 7 octombrie, mulți palestinieni din enclava de la Marea Mediterană se confruntă cu lipsuri majore, inclusiv foamete și epidemii, după ce practic toți locuitorii au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

Săptămâna trecută, Israelul a confirmat că numărul camioanelor care intră cu ajutoare în Gaza este în creștere, dar ONU s-a arătat mai puțin entuziasmată decât Casa Albă de noile cifre.

Jamie McGoldrick, coordonatorul ajutorării palestinienilor din partea ONU, a spus că ajutoarele încă nu ajung la cei care au cea mai mare nevoie de ele. El a mai spus că „Israelul se vede presat să facă ceva”, dar tărăgănează să-și îndeplinească unele promisiuni, cum ar fi deschiderea punctelor de trecere a frontierei, redeschiderea brutăriilor din Gaza sau deschiderea de „coridoare coordonate” pentru voluntari.