Lucrătorii livrau ajutoare alimentare în Gaza, unde sute de mii de palestinieni se află în pragul foametei după o jumătate de an de operațiuni israeliene împotriva grupării Hamas, considerată teroristă inclusiv în SUA și Uniunea Europeană.
Cadavrele apar în imagini transmise de la spitalul orașului Deir al-Balah. Câteva sunt îmbrăcate în veste cu emblema organizației umanitare. Printre cei uciși se află trei britanici, un australian, un polonez, un american și un canadian cu dublă cetățenie, potrivit datelor spitalului, citate de Associated Press.
Originea loviturilor fatale de luni noaptea nu a putut verificată independent. Armata israeliană a spus că a pornit o anchetă pentru „a înțelege circumstanțele tragicului eveniment”.
Organizația specializată în ajutor umanitar, fondată de celebrul bucătar José Andrés, a spus că își suspendă de îndată activitatea în regiune. AP scrie că bombardamentul a provocat un impas „major” în livrarea ajutoarelor pe mare, într-o vreme când Israelul restrânge dur accesul la regiunea nordică din Gaza, unde experții spun că foametea este iminentă.
„Echipa WCK mergea într-o zonă declarată liberă de conflicte în două mașini blindate marcate cu logoul WCK, și o mașină obișnuită”, a spus într-o declarație de presă organizația.
Ea a mai spus că deși a coordonat deplasarea cu armata israeliană, convoiul a fost lovit când părăsea depozitul de la Deir al-Balah, unde descărcase peste 100 de tone de ajutor alimentar umanitar adus în Gaza pe mare.
Șeful ONG-ului, Erin Gore, a spus că atacul nu a fost doar împotriva WCK, ci a tuturor organizațiilor umanitare care acționează în condiții dintre cele mai drastice, în care „alimentele sunt folosite ca arme de război”.
„Ce s-a întâmplat nu poate fi iertat”, a spus Gore.
Mai devreme, luni, trei nave cu ajutoare umanitare sosiseră din Cipru, având la bord cam 400 de tone de mâncare și provizii, în transporturi organizate de WCK și de Emiratele Arabe Unite. A fost al doilea asemenea transport organizat de WCK, după unul de încercare, făcut luna trecută. Armata israeliană – notează AP – a fost informată despre ambele transporturi.
José Andrés, care a lansat WCK în 2010 trimițând bucătari și mâncare în Haiti, după cutremur, a spus marți că este bulversat de cele întâmplate în Gaza.
„Israelul trebuie să pună capăt uciderilor fără discernământ”, a spus el, pe rețele. „Trebuie să nu mai limiteze ajutorul umanitar, să nu mai ucidă civili și lucrători umanitari, să nu mai folosească mâncarea ca armă”.
Atacul a fost condamnat și de Marea Britanie, care a pierdut trei cetățeni în incident. Un oficial de la ministerul de Externe de la Londra a spus că „a existat un acord clar cu Israelul privind protejarea civililor” în conflictul din Gaza.
Premierul Australiei, Anthony Albanese, a confirmat moartea lui Lalzawmi „Zomi" Frankcom și a spus că guvernul său a cerut Israelului să-i găsească și pedepsească pe cei vinovați.
Moartea voluntarilor a fost deplânsă și de Consiliul de Securitate ONU.
La rândul ei, gruparea islamistă Hamas a spus că atacul israelian ar fi fost deliberat, având ca scop să-i sperie pe voluntarii internaționali.
Luna trecută, WCK a spus că a livrat peste 42 de milioane de porții de mâncare în Gaza în 175 de zile de activitate, amintește Reuters. Organizația a fost activă în trecut în zone de dezastru natural, la granița mexicano-americană, a ajutat lucrătorii medicali în timpul pandemiei de COVID, precum și victimele atacurilor rusești din Ucraina.