Linkuri accesibilitate

Zeci de locuitori din Gaza uciși în timp ce așteptau ajutoare umanitare


Un palestinian ține în mână paste la locul unui atac israelian asupra unui depozit de ajutoare, în tabăra de refugiați Al-Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza. Reuters, 14 martie 2024.
Un palestinian ține în mână paste la locul unui atac israelian asupra unui depozit de ajutoare, în tabăra de refugiați Al-Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza. Reuters, 14 martie 2024.

29 de palestinieni au fost uciși în timp ce așteptau ajutoare, în două atacuri israeliene, anunță Ministerul Sănătății din Gaza, potrivit Reuters. Israelul neagă atacarea centrelor de ajutor.

În primul incident de joi, oficialii palestinieni din domeniul Sănătății din Gaza au declarat că victimele au murit într-un atac aerian asupra unui centru de distribuție a ajutoarelor din tabăra Al-Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza.

Ulterior, cel puțin 21 de persoane au fost ucise și peste 150 rănite de focurile de armă israeliene asupra unei mulțimi care aștepta camioane cu ajutoare la un sens giratoriu din nordul Fâșiei Gaza, scriu Reuters și AFP.

Armata israeliană a negat atacarea centrelor de ajutor, descriind rapoartele ca fiind „false”.

„În timp ce IDF evaluează incidentul cu minuțiozitatea pe care o merită, îndemnăm mass-media să facă același lucru și să se bazeze doar pe informații credibile”, notează o declarație a armatei israeliene.

Conflictul din Gaza a strămutat cea mai mare parte a populației de 2,3 milioane a enclavei. Scene haotice și incidente mortale au loc în timpul distribuirii de ajutoare între oameni înfometați care se luptă pentru hrană.

Pe 29 februarie, autoritățile palestiniene din domeniul sănătății au declarat că forțele israeliene au împușcat mortal peste 100 de palestinieni în timp ce așteptau o livrare de ajutoare în apropierea orașului Gaza. Israelul a dat vina pentru decese pe mulțimile care au înconjurat camioanele cu ajutoare umanitare, spunând că victimele au fost călcate în picioare sau strivite de tiruri.

În Deir Al-Balah, tot în centrul Fâșiei Gaza, o rachetă israeliană a lovit joi o casă, ucigând nouă persoane, potrivit medicilor palestinieni, transmite Reuters, care citează și locuitori din Gaza Locuitorii cu care a vorbit Reuters au declarat că bombardamentele aeriene și terestre israeliene au persistat peste noapte în întreaga enclavă, inclusiv în Rafah, în sud, unde se adăpostesc peste un milion de persoane strămutate.

Războiul a fost declanșat de un atac al Hamas asupra orașelor din sudul Israelului, pe 7 octombrie, în urma căruia 1.200 de persoane au fost ucise și 253 au fost luate ostatice, potrivit statisticilor israeliene.

De atunci, ofensiva aeriană, maritimă și terestră a Israelului asupra Fâșiei Gaza a ucis peste 31.000 de persoane și a rănit peste 71.500, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

Eforturile de a ajunge la o încetare a focului între Israel și militanții islamiști Hamas au eșuat până acum. Israelul dorește un acord care să asigure eliberarea ostaticilor din Gaza în schimbul eliberării palestinienilor deținuți de Israel. Hamas cere un acord care să pună capăt războiului.

Joi, Hamas a declarat că a prezentat mediatorilor viziunea sa asupra unui acord de armistițiu care să oprească agresiunea israeliană împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza, furnizarea de ajutoare, întoarcerea locuitorilor strămutați din Gaza la casele lor și retragerea forțelor israeliene.

Biroul premierului israelian Beniamin Netanyahu a declarat că poziția Hamas se bazează pe „cereri nerealiste”.

În a șasea lună de război, ONU avertizează că cel puțin 576.000 de persoane din Gaza – un sfert din populație – sunt în pragul foametei. Israelul se confruntă cu o presiune globală în creștere pentru a permite mai mult acces al ajutoarelor umanitare în Gaza.

Israelul neagă acuzațiile că ar obstrucționa livrarea de ajutoare în Gaza. Tel Avivul dă vina pentru livrările insuficiente pe activitatea agențiilor umanitare și acuză Hamas că deturnează ajutoarele destinate populației. Hamas, la rândul său, acuză Israelul că folosește foamea ca armă.

O navă care transportă ajutoare se apropie de Gaza, unde armata americană intenționează să înființeze un doc pentru a permite distribuirea a până la două milioane de porții pe zi.

În timp ce salută inițiativele care vor să aducă pe mare ajutoare umanitare în Gaza, oficialii palestinieni și reprezentanții ONU spun că acestea nu pot înlocui trimiterea ajutoarelor pe cale terestră.

Premierul Netanyahu crește miza

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, și-a reluat joi promisiunile de a invada orașul Rafah din sud, unde cea mai mare parte a populației din Gaza s-a refugiat, iar Israelul amenință cu un atac terestru.

„Există presiuni internaționale pentru a ne împiedica să intrăm în Rafah și să finalizăm treaba”, a spus Netanyahu.

„Voi continua să resping presiunile și vom intra în Rafah. (...) Vom aduce victoria completă poporului israelian”, a spus el în timpul unei vizite la o bază militară.

Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni au căutat refugiu în orașul Rafah și în jurul lui, în sudul Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat miercuri seara că un număr „semnificativ” dintre ei vor trebui mutați „pe o insulă umanitară” pe care armata israeliană o va crea împreună cu comunitatea internațională.

Armata israeliană a anunțat joi că „efectuează raiduri asupra ascunzătorilor și fortărețelor militare ale Hamas” și în orașul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG