Raportul conține mai multe constatări asupra situației din zonă, obținute în urma unei monitorizări desfășurate între 1 noiembrie 2022 și 31 octombrie 2023. Astfel, în această perioadă, în zonă au fost identificate 24.300 de locuințe adăugate așezărilor evreiești deja existente. Experții susțin că acest număr este cel mai mare înregistrat vreodată de la începutul monitorizărilor din 2017, notează Associated Press.
„Malul de Vest al Iordanului este deja în criză. Dar violența coloniștilor și alte încălcări legate de colonii au atins noi nivele șocante, riscul fiind eliminarea oricărei posibilități practice de stabilire a unui stat palestinian”, a afirmat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, în cadrul prezentării raportului, care a avut loc vineri.
Misiunea diplomatică a Israelului la Geneva nu a comentat deocamdată aceste concluzii.
Dreptul internațional, sfidat în continuare
Săptămâna aceasta, ministrul israelian al Apărării a autorizat extinderea coloniilor israeliene de pe Malul de Vest al Iordanului cu încă 3.426 de locuințe. Ministrul israelian al Finanțelor, Bezalel Smotrich, reprezentant al unei formațiuni de extremă-dreapta, a calificat decizia ca fiind „un răspuns sionist pe măsură”, făcând referire la un atac terorist din zonă, care s-a soldat cu un mort și 11 răniți.
Smotrich a mai anunțat că, în total, autoritățile israeliene au aprobat construcția a 18.515 locuințe în Cisiordania, de când guvernarea, cuprinzând partide de extremă-dreapta, s-a instalat la putere în Israel, relatează Times of Israel.
Marea majoritate a comunității internaționale, împreună cu palestinienii, consideră construcția de noi așezări israeliene în Cisiordania ca fiind ilegală și ilegitimă, întrucât reprezintă un obstacol în calea soluției celor două state. Peste jumătate de milion de israelieni locuiesc în prezent pe Malul de Vest al Iordanului, aflat sub ocupație israeliană din 1967.
Anunțul lui Smotrich a fost primit cu critici la Washington, secretarul de stat, Anthony Blinken, anunțând că SUA consideră aceste așezări ca fiind ilegale în conformitate cu dreptul internațional. Decizia Israelului a fost criticată și de țări precum Germania și Iordania.
La rândul său, comisarul ONU, Volker Turk, a notat că crearea de noi așezări și extinderea celor existente echivalează cu transferul de către Israel al propriei populații, în teritoriile pe care le ocupă.
Comisarul susține că acest fapt „reprezintă o crimă de război conform dreptului internațional”, a precizat biroul său.