Linkuri accesibilitate

„Au dreptul să plece”. Replica Israelului la acuzațiile Chișinăului privind încălcarea acordului de angajare a muncitorilor moldoveni


Israelul se confruntă cu o criză de personal în domeniul construcțiilor. La începutul acestui an, și-a declarat intenția de a aduce inclusiv muncitori din China și India pentru a întări acest sector.
Israelul se confruntă cu o criză de personal în domeniul construcțiilor. La începutul acestui an, și-a declarat intenția de a aduce inclusiv muncitori din China și India pentru a întări acest sector.

Ambasadorul Israelului, Joel Lion, spune că a discutat cu un oficial moldovean plângerile legate de încălcarea acordului în domeniul muncii dintre cele două țări. Diplomatul afirmă că există o „neînțelegere a situației din Israel” și că muncitorii care nu se simt în siguranță pot pleca.

Anterior, într-un răspuns la o solicitare a Europei Libere, autoritățile moldovene au prezentat o listă de abuzuri la care ar fi fost supuși cetățenii moldoveni care lucrează în construcții în Israel.

„Urmare a deteriorării situației de securitate în Statul Israel, lucrătorii din R. Moldova erau angajați să lucreze în zonele de conflict, cu risc ridicat, unor cetățeni le-au fost reținute pașapoartele de către angajatori, au fost înregistrate plângeri cu privire la confiscarea bagajelor lucrătorilor, precum și autoritățile israeliene au realizat activități de recrutare directă a lucrătorilor moldoveni, pe teritoriul Moldovei, ceea ce contravine prevederilor acordului”, a declarat Ministerul Muncii și Protecție Sociale.

În replică, ambasadorul Israelului în R. Moldova a spus, într-un interviu pentru portalul NewsMaker.md, că astfel de probleme ar trebui discutate pe canale diplomatice.

„Două țări prietene nu ar trebui să comunice prin mass-media. Prin urmare, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă întâlnesc cu secretarul de stat (de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale - n.r.) Felicia Bechtold și sper să mă întâlnesc cu ministrul (Alexei Buzu- n.r.)”, a declarat ambasadorul.

Diplomatul a sugerat că autoritățile moldovene nu înțeleg pe deplin situația din Israel, menționând că nu doar lucrătorii străini sunt expuși unor riscuri acolo.

„Suntem în război și, dacă lucrătorii nu se simt în siguranță, au dreptul să plece. Nu am auzit niciodată de probleme cu pașapoartele și cu bagajele. Cred că nu este adevărat, dar nu am nicio dovadă. Nu pot spune dacă este adevărat sau nu, dar trebuie să verificăm pentru că, dacă este adevărat, atunci este o problemă”, a spus Joel Lion.

Lucrătorii temporari din sectorul construcțiilor vin în Israel prin acorduri bilaterale, așa cum, pe lângă R. Moldova, e cazul Ucrainei sau al Chinei, iar asta înseamnă că angajările sunt puternic regularizate și supravegheate de stat.

Atacul Hamas din 7 octombrie a determinat, însă, o schimbare a situației, ne-a spus Aelad Cahana, avocat la organizația „Kav LaOved” („Linia Fierbinte a Muncitorului”) din Israel. El crede că nu este exclus ca unii angajatori, poate chiar cu aprobarea guvernului, să încerce recrutări în străinătate peste acordul bilateral (cum acuză acum Chișinăul), dată fiind criza acută apărută mai ales în construcții.

„Sectorul construcțiilor din Israel s-a bazat în mare măsură pe muncitorii palestinieni din Cisiordania, care nu mai au voie să intre în Israel din octombrie. Mulți dintre lucrătorii migranți au plecat în țările lor de origine, iar țările lor de origine refuză să trimită noi lucrători prin acordurile bilaterale. Acesta este motivul pentru care Israelul a decis să permită recrutarea privată”, a explicat Cahana.

Sectorul construcțiilor este considerat, de asemenea, printre cele cu grad mare de risc. Un raport al organizației „Kav LaOved” arată că 48 de muncitori au fost uciși în sectorul construcțiilor în 2023 (israelieni, palestinieni și străini), cu 33% mai mult decât în 2022, deși șantierele au fost închise în ultimele trei luni din 2023.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG