Linkuri accesibilitate

O expertă ONU spune că Israelul a comis genocid în Gaza și cere embargou pe arme


„Vă implor să impuneți sancțiuni împotriva Israelului”, a spus marți Francesca Albanese, după una din cele mai sumbre descrieri ale situației din Gaza la aproape o jumătate de an de când au început bombardamentele israeliene.
„Vă implor să impuneți sancțiuni împotriva Israelului”, a spus marți Francesca Albanese, după una din cele mai sumbre descrieri ale situației din Gaza la aproape o jumătate de an de când au început bombardamentele israeliene.

O expertă a Națiunilor Unite și-a exprimat marți în fața Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite credința că ofensiva militară a Israelului în Gaza constituie de-acum genocid și a cerut țărilor lumii să impună sancțiuni și embargou pe livrările de arme.

„Am constatat că sunt motive rezonabile să credem că a fost depășit pragul care indică săvârșirea în Gaza a crimei de genocid împotriva palestinienilor, ca grup”, a spus la Geneva Francesca Albanese, Raportoare Specială ONU în Teritoriile Ocupate.

Israelul, care nu a participat la reuniune, a respins de îndată concluziile ei.

„În loc să caute adevărul, acest Raportor Special încearcă să inventeze argumente slabe într-o răsturnare deviantă și obscenă a realității”, a declarat misiunea diplomatică israeliană la Geneva, adăugând că războiul israelian nu este împotriva civililor, ci a grupării Hamas, considerată organizație teroristă și de UE și SUA.

„Visează o felie de castravete”

Tot luni, purtătorul de cuvânt UNICEF, James Elder, a spus că copiii din Gaza „visează felii de castraveți și cerșesc o roșie” pe fondul agravării crizei umanitare declanșate de atacul militar israelian.

Ajutoare umanitare aruncate în Gaza la 26 martie 2024, pe fondul continuării operațiunilor militare israeliene împotriva grupării Hamas.
Ajutoare umanitare aruncate în Gaza la 26 martie 2024, pe fondul continuării operațiunilor militare israeliene împotriva grupării Hamas.

Vorbind cu participanții la reuniunea ONU de la Geneva prin video de la Rafah, Elder a spus că tineri din Gaza le-au spus lui și colaboratorilor lui că ar vrea să moară în următorul bombardament israelian, decât să continue așa. Spitalele din enclavă, a mai spus oficialul ONU, sunt pline de copii scheletici, iar incubatoarele - de nou-născuți prematuri care au șanse minime să supraviețuiască.

Elder a spus că dacă israelienii ar deschide granițele pentru camioanele cu ajutoare care așteaptă să intre în Gaza, criza foametei s-ar putea rezolva „în câteva zile”.

Israelul insistă că nu oprește camioanele, problema fiind cu distribuirea lor de către voluntari, odată intrate în Gaza.

Negocieri în impas, dar neîntrerupte

Declarațiile oficialilor ONU au venit în aceeași zi când președintele Israelului, Isaac Herzog, a spus că operațiunile militare israeliene în Gaza trebuie să continue până la lichidarea liderului Hamas, Yehya Sinwar.

„Totul începe și se termină cu el”, a spus Herzog, insistând că el a fost „creierul” masacrului din octombrie, soldat cu moartea a 1200 de israelieni.

Între timp, bilanțul deceselor palestiniene de la începutul campaniei armate israeliene a ajuns aproape de 33.000, potrivit estimărilor palestiniene.

Qatarul a spus tot marți că discuțiile despre armistițiu între Israel și Hamas continuă, chiar dacă părțile se acuză reciproc pentru lipsa de progrese. „Nu sunt indicii că vreuna din părți a plecat de la negocieri”, a spus ministerul de Externe de la Doha.

Împreună cu SUA și Egiptul, Qatarul a purtat în ultimele săptămâni negocieri de culise pentru o oprire a focului în Gaza, cu eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în schimbul eliberării de deținuți palestinieni din închisorile israeliene.

Consiliul de Securitate ONU a adoptat luni o rezoluție care cere armistițiu în Gaza, după ce Statele Unite au votat în premieră „pentru”, atrăgându-și critici tot fără precedent din partea Israelului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG