Casa Albă: Coreea de Nord livrează pe ascuns Rusiei obuze de artilerie

Liderul nord-coreean Kim Jong Un trece în revistă garda de onoare la ceremonia primirii sale în gara din Vladivostok, Orientul îndepărtat al Rusiei, 24 aprilie 2019

Statele Unite au informații potrivit cărora Coreea de Nord ar livra pe ascuns Rusiei un număr „considerabil” de obuze de artilerie pentru războiul său din Ucraina, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitatea națională de la Casa Albă, John Kirby, citat de agenția Reuters.

Nord-coreenii folosesc rute ocolitoare

Vorbind la o conferință de presă în regim virtual, Kirby a spus că în încercarea de a ascunde aceste livrări, Coreea de Nord le-a trimis pe rute ocolitoare prin țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

„Indiciile noastre sunt că Republica Populară Democratică Coreeană livrează pe ascuns, și vom încerca să aflăm dacă transporturile au ajuns la destinație”, a spus Kirby, adăugând că Washingtonul se va consulta cu Națiunile Unite cu privire la chestiuni legate de responsabilitatea pentru aceste transporturi.

Numărul obuzelor nord-coreene nu va schimba cursul războiului din Ucraina

„Nu e un număr nesemnificativ de obuze, dar nu credem că o asemenea cantitate ar putea schimba cursul războiului, și sigur nu ne va schimba calculele… sau, cu atât de mulți aliați și parteneri, [nu va schimba] tipurile de capacități pe care vom continua să le trimitem ucrainenilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitatea națională de la Casa Albă.

### Vezi și... ### Kiev: Ucraina nu se poate apăra contra rachetelor balistice iraniene

Coreea de Nord a spus în septembrie că nu a livrat niciodată armament sau muniție Rusiei și nici nu are de gând să o facă, și a avertizat Statele Unite să „tacă din gură” și să nu mai răspândească zvonuri menite să „păteze” imaginea țării.

În altă ordine de idei, dar tot legat de Coreea de Nord, John Kirby a vorbit și despre rachetele lansate miercuri de regimul comunist nord-coreean, spunând că ele nu au fost o amenințare imediată pentru personalul american din regiune, și a adăugat că Statele Unite se vor asigura că au capacitatea de a-și apăra aliații.

Decizia „nesăbuită” a Coreii de Nord de a lansa o rachetă dincolo de granița maritimă cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a lansat miercuri 23 de rachete în mare, una dintre ele căzând la mai puțin de 60 de kilometri de coasta Coreei de Sud, dincolo de granița sa maritimă, în ceea ce președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a descris drept o „invazie teritorială”.

A fost pentru prima dată când o rachetă balistică a căzut atât de aproape de apele teritoriale ale Coreei de Sud de la divizarea peninsulei în 1945, și a fost cel mai mare număr de rachete lansate într-o singură zi de Coreea de Nord. Autoritățile de la Seul au activat alarma aeriană, lucru care se întâmplă rar, și au lansat mai multe rachete ca ripostă.

„Condamnăm lansarea acestor rachete și decizia nesăbuită a Republicii Democratice Coreene de a lansa o rachetă dincolo de granița maritimă cu Republica Coreea”, a spus John Kirby, utilizând numele oficiale ale celor două țări.

### Vezi și... ### Coreea de Nord lansează încă două rachete balistice