Programul Zilelor Diasporei cuprinde mai multe evenimente desfășurate în perioada 14-23 august. Unul dintre acestea, festivalul „Ne vedem acasă”, organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, a avut loc pe 17 august, la Digital Park.
La festival, pe lângă panelurile de discuții cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut loc un târg de meșteșugari, precum și un concert cu artiști autohtoni - ansamblul „Mocănașii”, Moldovan National Youth Orchestra, împreună cu Cătălin Josan și Felicia Dunaf, precum și Pașa Parfeni.
Pentru festivalul respectiv, din bugetul de stat a fost alocată suma de 1,26 milioane de lei.
În aceiași zi, pe 17 august, Primăria Chișinău a organizat prima ediție a festivalului „Dor de Chișinău”, un eveniment menit să celebreze, de asemenea, Zilele Diasporei.
Programul acestuia a inclus recitaluri, expoziții de artă, târguri de meșteșugari și artizani, precum și un concert cu artiști din țară și de peste hotare: DJ Marcus Lawyer, Orchestra Moldovlaska, alături de soliștii Vadim Fotescu și Cristina Pînzaru, Doinița Sulac, Gabriel Nebunu, Olga Verbițchi, Marej, Dara. Evenimentul Primăriei a avut loc pe strada pietonală „Eugen Doga”.
Pentru acest eveniment, Primăria Chișinău a preconizat în bugetul său pentru 2024 cheltuieli de 1,2 milioane de lei.
Nu este prima dată când Primăria organizează evenimente pentru diaspora. A doua ediție a concertelor sub genericul „Zilele Chișinăului” a avut loc în acest an în Spania și Austria.
- Te-ar putea interesa și: Primăria Chișinău a reluat concertele în diaspora finanțate din bugetul municipal. Cât a costat cel de la Viena?
Evenimentele au stârnit un val de critici anul trecut. În acest an, un grup de moldoveni din diaspora a inițiat o petiție online prin care semnatarii spun „Nu concertelor în diaspora organizate din banii chișinăuienilor”.
„Comunitățile diasporale sunt implicate direct în formularea agendei evenimentelor culturale și promovarea peste hotare a imaginii R. Moldova, inclusiv a orașului Chișinău. Avem experiență și suntem capabili să organizăm astfel de evenimente în colaborare cu misiunile diplomatice, cu artiștii moldoveni și cu autoritățile locale din localitățile în care suntem stabiliți”, se spune în petiție.
O altă petiție a fost lansată, la începutul anului, de asociația „Părinți solidari”. Semnatarii cer Primăriei „să economisească pe concerte, nu pe siguranța copiilor”, referindu-se la decizia autorităților locale de a sista activitatea grupelor cu program prelungit în clasele primare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te