Linkuri accesibilitate

Primăria Chișinău a reluat concertele în diaspora finanțate din bugetul municipal. Cât a costat cel de la Viena?


Interpreții Marcel și Cornelia Ștefăneț, la „Zilele Chișinăului” la Viena, 21 iunie, 2024.
Interpreții Marcel și Cornelia Ștefăneț, la „Zilele Chișinăului” la Viena, 21 iunie, 2024.

Primăria capitalei organizează iar „Zilele Chișinăului” în diaspora. Primul din cele trei concerte programate pentru această vară a fost pe 21 iunie la Viena. Direcția Cultură refuză să spună cât au primit artiștii. În total, în bugetul municipal sunt prevăzute 9 milioane de lei, ca și anul trecut.  

Răspunzând la o solicitare a Europei Libere, Direcția Cultură a Primăriei Chișinău a spus că artiștii care au cântat la Viena, Austria, pe 21 iunie (grupul „Ethno Republic”, Marcel și Cornelia Ștefăneț, Adriana Ochișanu și Mioara Velicu) nu sunt angajați ai Primăriei, ci au fost contractați pentru eveniment și au fost plătiți „în baza unor negocieri individuale”. Primăria nu a precizat câți bani anume au primit artiștii din bugetul municipal.

Cât a cheltuit Primăria pentru deplasarea delegației la Viena

Pentru transportarea delegației care s-a aflat la Viena pe 20-22 iunie, Direcția Cultură a organizat o licitație publică. Compania câștigătoare a propus un preț total de 361.000 de lei pentru serviciile de transport cu avionul, procurând 30 de bilete cu bagaj inclus: 11 bilete dus-întors pe ruta Chişinău – Viena, 17 bilete pentru cursa Iași – Viena – Chişinău, un bilet dus-întors Zakynthos (Grecia) – Viena și încă unul dus-întors, București – Viena.

Pe lângă transport, angajații Primăriei care au mers la Viena au fost asigurați, potrivit unei dispoziții semnate de viceprimarul Ilie Ceban, cu bani pentru cazare, diurne și asigurare medicală obligatorie de călătorie peste hotarele țării.

În documentul publicat pe site-ul Primăriei nu sunt indicate sumele, iar numele membrilor delegației sunt ascunse. Din text reiese că aceștia sunt angajați ai direcțiilor Management financiar, Cultură și patrimoniu cultural, Protecția drepturilor copilului.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a urcat pe scenă în timpul spectacolului de la Viena
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a urcat pe scenă în timpul spectacolului de la Viena

La fel ca anul trecut, în bugetul municipal provizoriu pentru 2024 sunt preconizate cheltuieli de 9 milioane de lei pentru trei concerte în afara țării, cu genericul „Zilele Chișinăului”. Direcția Cultură susține, însă, că aceste cheltuieli nu sunt definitive întrucât evenimentele încă nu s-au încheiat, urmând să aibă loc spectacole în Spania și în Italia.

În 2023, Primăria a declarat că a cheltuit pentru evenimentele din aceleași trei țări doar 900.000 de lei, invocând suportul unor sponsori, fără a menționa cine au fost aceștia.

Primăria a mai spus că a fost ajutată să organizeze spectacolele de asociații din diaspora, cum a fost la Barcelona, Spania.

Următorul eveniment, la Barcelona

Afișul concertului „Zilele Chișinăului” de la Barcelona
Afișul concertului „Zilele Chișinăului” de la Barcelona

În acest an, concertul de la Barcelona va avea loc sâmbătă, 6 iulie, în parcul „Josep Serra Marti” și va fi organizat, din nou, de Primăria Chișinău, în colaborare cu Asociația moldovenilor din Catalonia „VIS”. Conducătorul „VIS”, Igor Cereteu, a spus Europei Libere că asociația se ocupă nemijlocit de organizare: de locație, scenariu, transport etc.

„Suntem în strânsă colaborare cu Primăria Barcelona, cu care avem o relație foarte bună la nivel cultural și care are mereu ușile deschise pentru toate asociațiile active care promovează cultura. Financiar nu contribuim, deoarece toate cele expuse mai sus ne sunt oferite gratis de către Primăria Barcelona, noi doar ne implicăm ca voluntari”, a precizat Cereteu.

Potrivit afișului publicat pe rețelele de socializare, pe scenă vor urca interpreții Adriana Ochișanu, Gabriel Nebunu, Costi și Corina Țepeș, Irina și Anatol Bivol, Cristian Porcari. Pe lângă asta, designerul Alina Bradu va avea o prezentare de port tradițional, iar artista Tatiana Eni va avea o expoziție de pictură. Cu câteva zile înainte de eveniment, Igor Cereteu a anunțat și participarea cântărețului Pavel Stratan.

Artiștii angajați la Primărie

Anul trecut, grupul „Brio Sonores” și formația „Zdob și Zdub” au spus Europei Libere că au evoluat la evenimente similare în calitate de angajați ai Primăriei Chișinău. Nici artiștii și nici autoritățile locale nu au oferit atunci detalii despre condițiile angajării și salarii.

La întrebarea dacă au fost reînnoite contractele încheiate anterior cu artiștii, Direcția Cultură a răspuns Europei Libere că acestea „nu necesită o reconfirmare anuală”.

Direcția Cultură afirmă că, și în acest an, cheltuielile pentru locațiile evenimentelor sunt suportate de parteneri, omițând, din nou, să spună despre cine este vorba.

Concerte cu critici

„Zilele Chișinăului” în diaspora au stârnit un val de critici anul trecut. Acum, un grup de moldoveni din diaspora a inițiat o petiție online prin care semnatarii spun „Nu concertelor în diaspora organizate din banii chișinăuienilor”.

Ei cer Primăriei să renunțe la aceste spectacole, să redirecționeze fondurile alocate pentru nevoile imediate din municipiu și să consulte locuitorii atunci când folosesc bani publici. Pe artiști îi îndeamnă să respingă invitațiile de a evolua la concerte „cu tentă preelectorală sau politică, finanțate din bani publici”.

„Comunitățile diasporale sunt implicate direct în formularea agendei evenimentelor culturale și promovarea peste hotare a imaginii R. Moldova, inclusiv a orașului Chișinău. Avem experiență și suntem capabili să organizăm astfel de evenimente în colaborare cu misiunile diplomatice, cu artiștii moldoveni și cu autoritățile locale din localitățile în care suntem stabiliți”, se spune în petiție.

O altă petiție a fost lansată, la începutul anului, de asociația „Părinți solidari”. Semnatarii cer Primăriei „să economisească pe concerte, nu pe siguranța copiilor”, referindu-se la decizia autorităților locale de a sista activitatea grupelor cu program prelungit în clasele primare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG