Partidul este cel mai popular din opoziția maghiară, susținut de o cincime dintre alegătorii sub 40 de ani și peste 5% din toți alegătorii. Potrivit unui sondaj de opinie, Partidul Cățelului cu Două Cozi (MKKP) s-ar afla la doar trei procente în spatele Fidesz, partidului premierului Viktor Orban.
Alegerile din 2024, locale și europene organizate în aceeași zi, ar putea strivi și mai mult opoziția care ar putea, în cel mai bun caz, să se mențină pe pozițiile actuale, scrie Balkan Insight.
MKKP a nominalizat trei candidați la alegerile pentru primari de sector în Budapesta și are șanse să trimită chiar și un europarlamentar la Bruxelles.
Liderul MKPP este Gergely Kovacs, un artist în vârstă de 42 de ani. El a fondat Partidul Câinelui cu Două Cozi în 2006. Printre primele activități ale grupului se număra arta stradală critică la adresa elitelor politice.
MKKP a devenit cunoscut pentru umorul și ironia sa, cu care a atras atenția în spațiul public. Numele vine din expresia în engleză, „being as happy as a dog with two tails”, a fi fericit ca un câine cu două cozi.
Înaintea alegerilor europene din iunie, liderul MKKP se gândește să candideze cu promisiunea de a adera a doua oară la UE. „Am primi de două ori mai multe fonduri europene, nu? Ne-am permite chiar și să fim dați afară o dată”, a declarat Kovacs.
De ce candidează din nou Gergely Kovacs, liderul MKKP care deja este consilier local în Budapesta?
„Din păcate, nu mi-am îndeplinit toate promisiunile electorale, deci trebuie să fiu reales. Am promis să mă îmbogățesc, să asfaltez dumul din fața casei mele și să-mi ridic o statuie. Dar doar drumul am reușit să-l fac”, spune Kovacs.
Printre promisiunile lor electorale din trecut:
- Bere gratis și viață veșnică
- Mai multă corupție
- Un munte construit în Szeged (oraș de șes, din estul țării)
- Să repare gaura din stratul de ozon
- Două apusuri pe zi
- Să înlocuiască bogații din cartierele selecte ale Budapestei, cu săraci.
Multe dintre politicile MKKP se adresează nivelului local: amenajarea spațiilor publice, donații și susținerea comunității. Membrii partidului se numesc pasiviști, în loc de activiști.
În 2016, când guvernul lui Orban s-a opus vehement valului de refugiați sirieni care treceau prin Ungaria, în drum spre Europa Occidentală, Fidesz a umplut străzile cu afișe cu mesajul „Știați că migranții au fost responsabili pentru atacurile din Paris?”. Răspunsul MKKP au fost afișe cu mesajul „Știați că este un război în Siria?”.
Când guvernul a organizat un referendum împotriva refugiaților sirieni, MKKP a încurajat alegătorii să-și anuleze voturile. Când Orban a propus să se construiască un gard la granița Ungariei, MKKP a propus un viaduct prin care să curgă toți migranții, în ideea că și-așa nu vor să rămână în Ungaria iar slujbele maghiarilor nu le pot fura, pentru că oricum toți lucrează în Anglia.
Campaniei Fidesz „Stop Bruxelles”, MKKP a răspuns cu „Stop stopării Bruxellesului”.
În timpul pandemiei, partidul a ajutat bătrânii nevoiași.
Răspunsul lor la valul de refugiați ucraineni a fost să strângă fonduri și ajutoare și să facă voluntariat în gările în care au început să sosească refugiații.
Partidul a fost înregistrat oficial în 2014, iar la alegerile din 2018 a candidat oficial și a obținut cinci locuri în consiliile locale din Ungaria. Pe listele electorale de atunci, i-au înscris pe Moș Crăciun și oameni în costume de pui și gorilă. Candidata „gorilă” din 2018 a promis să nu promită nimic alegătorilor și să planteze niște pomi.
Kovacs a devenit consilier local în districtul al 12-lea din Budapesta, iar co-președinta Suzi Dada este consilieră în districtul 9. La acele alegeri, partidul nu a trecut de pragul de 5% la nivel național.
„Partidul are un impact asupra discursului politic din Ungaria. Dar nu cred că vor avea mare impact electoral. Pe lângă faptul că spun că elitele politice nu sunt bune de nimic și ar trebui înlocuite, nu au cine știe ce program pentru Ungaria”, evalua în 2018 analistul politic Gabor Gyori.
În 2022, MKKP a promis că va „face Ungaria din nou mai mică”, cu referire la Tratatul de la Trianon din 1920, prin care Ungaria a pierdut o treime din teritoriul pe care îl controla, inclusiv Transilvania și mai multe teritorii care acum sunt în Slovacia, Croația și Serbia.
La alegerile din 2022, partidul a ajuns la 3,27%, tot sub prag. Unii dintre candidați au fost patrupede veritabile, inclusiv doi câini numiți Rado și Huba. „Acum că suntem în consilii [locale, n.r.], e greu să spus [ce suntem], pare că suntem politicieni. Acum, mă simt ca un politician de opoziție”, a declarat anterior Kovacs pentru Europa Liberă.
În timpul mandatului său de consilier local, Kovacs a dezvăluit un fond secret de 130.000 de euro pe care îl puteau accesa preferențial afaceriștii apropiați guvernului.
Una dintre criticile împotriva partidului vine de la un fost membru, care spune că nu există transparență financiară și că situația se ține încă pe caiete, chiar dacă partidul gestionează un buget anual de peste jumătate de milion de euro.
Opoziția acuză MKKP că acaparează prea multe dintre voturile celor anti-Fidesz, voturi care ar fi putut să combată influența premierului Viktor Orban asupra legislativului.
„Analiștii spun că MKKP este un semn al performanței partidelor de opoziție”, explică Tibor Vovesz, directorul RFE/RL Ungaria. „Dacă cei care se opun guvernului sunt mulțumiți cu partidele de opoziție, îi votează pe ei, nu Partidul Cățelului. Dacă alegătorilor din opoziție nu li se prezintă alegeri relevante, vor vota cu partidul umoristic, în chip de protest.”
Viitorul serios al unui partid-glumă
Partidul este inspirat de alte mișcări satirice din viața publică din Europa. Partide ale berii au existat și în Polonia, și în Austria. În Polonia, au câștigat 16 scaune de parlamentar în primele alegeri libere din 1991.
Die Partei, din Germania, are doi europarlamentari, după ce au câștigat 900.000 de voturi la ultimele alegeri europene. Și Partidul Piraților, care are patru europarlamentari, i-a contactat pe cei de la MKKP. Chiar dacă partidul nu are o agendă europeană, ci mai degrabă una locală, o poziție la Bruxelles le-ar asigura mai multă influență și mai multe resurse la nivel național.
„Partidul Câinelui cu Două Cozi este o alegere evidentă pentru cei ce vor să protesteze la acest vot. Dar pentru toate partidele umoristice care ajung la putere vine o criză de identitate: puterea înseamnă responsabilitate și cere un anumit nivel de seriozitate”, explică Andrea Szabo, analist politic, pentru Balkan Insight.
Faptul că nu au nicio poziție importantă în conducerea țării le-a permis să-și păstreze abordarea umoristică, chiar dacă la nivel local fac treabă destul de serioasă, explică Tibor Vovesz, de la RFE/RL Ungaria.
„Dacă am câștiga alegerile parlamentare din Ungaria, aș pleca în vacanță, aș închide Parlamentul și aș planta o pădure în locul lui, și aș numi pe altcineva la cârma țării. Din fericire, nu vom câștiga”, spune Kovacs, liderul MKKP.
### Vezi și... ### Podcastul Reporterii | Ce teme majore de politică externă trebuie urmărite anul acesta, dacă locuim în R. Moldova