Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Ce teme majore de politică externă trebuie urmărite anul acesta, dacă locuim în R. Moldova


Mircea Țicudean, editorul de politică externă al Europei Libere și Alexandru Eftode, autorul podcastului Reporterii.
Mircea Țicudean, editorul de politică externă al Europei Libere și Alexandru Eftode, autorul podcastului Reporterii.

2024 a fost numit an super-electoral pentru că jumătate din populația planetei este chemată să voteze la alegeri naționale. În noul episod din Reporterii, discutăm despre ce așteptări există de la alegeri străine de mare impact pentru R. Moldova, pentru extinderea UE și pentru războiul din Ucraina.

Ce teme majore de politică externă trebuie urmărite anul acesta, dacă locuim în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

În Statele Unite, fostul președinte Donald Trump este pe cale să devină candidat al republicanilor la prezidențialele din luna noiembrie, iar dacă nu intervine nimic absolut neprevăzut, se va bate din nou pentru președinție cu democratul Joe Biden, președintele actual, care l-a învins pe Trump în 2020.

  • Pe cine și de ce ar prefera să vadă la Casa Albă cele mai multe țări europene, inclusiv țările din UE și o țară candidată, ca Ucraina? Are Rusia interesul ca Trump să revină la Casa Albă?
  • Ce consecințe pot avea alegerile americane asupra ajutoarelor pentru Ucraina și asupra mersului războiului?
  • Cum va evolua situația pre front și în ce măsură pot schimba decisiv situația avioanele F-16 occidentale pe care Ucraina le va primi anul acesta?

Înainte de alegerile americane, în UE vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, în luna iunie, pe fundalul temerilor că extrema dreaptă se întărește în multe țări europene.

  • Dacă UE începe până atunci negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, vor fi periclitate negocierile de alegeri?
  • Dacă negocierile nu încep, cât de dificilă va fi lansarea lor după alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea ca rezultat și numirea unei noi Comisii Europene?

Dacă în lume va fi un an super-electoral, în România va fi un an hiper-mega-electortal: după europarlamentarele din iunie, la toamnă, vor avea loc alegeri locale, parlamentare și prezidențiale.

  • Care pot fi miza, candidații și temele de bătaie în alegerile românești?
  • Va rezista și după aceste alegeri truismul că România sprijină mereu R. Moldova indiferent de culoarea puterii de la București?

În episodul de față, ne punem aceste întrebări împreună cu Mircea Țicudean, editorul de politică externă al Europei Libere, jalonând temele internaționale majore care trebuie urmărite anul acesta, dacă locuim în R. Moldova. În afară de aceasta, ne întrebăm ce „lebede negre” pot să apară în 2024.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG