Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Despre creativitatea politică a UE, nasul pe vânt al lui Orban și viteza duetului Moldova-Ucraina


La un an și nouă luni de când au cerut să fie primite în UE, R. Moldova și Ucraina au aflat de la liderii europeni pe 14 decembrie că pot începe negocierile de aderare. Cele două țări au trecut în zbor de primele etape. În noul episod din Reporterii, discutăm despre șansele ca ritmul să se mențină.

Despre creativitatea politică a UE, nasul pe vânt al lui Orban și viteza duetului Moldova-Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:02 0:00

Liderii europeni au spus da începerii negocierilor cu R. Moldova și Ucraina în urma unui summit cu suspans și surprize în care UE a demonstrat creativitate politică pentru a depăși împotrivirea premierului Ungariei, Viktor Orban.

Descris drept prietenul lui Vladimir Putin în UE, Orban nu pleacă însă nicăieri și, după cum a spus deja va mai avea de 75 de ori ocazia în procesul de aderare al Ucrainei să-i blocheze avansul.

  • Ce soluție concretă a aplicat de data aceasta UE contra premierului ungar?
  • Când vor începe de fapt negocierile de aderare pentru duetul moldo-ucrainean?
  • Cât poate să dureze până vor putea intra în UE?

Am căutat răspunsuri împreună cu Mircea Țicudean, editorul de politică externă al Europei Libere.

La prima întrebare, răspunsul este simplu pentru că știm deja ce a fost la summit: Orban a fost invitat să meargă la o cafea, în timp ce ceilalți 26 din 27 de lideri ai UE luau decizia pozitivă pentru Moldova și Ucraina: o decizie este luată unanim, spun regulamentele UE, dacă nimeni din cei de față nu se opune.

Dar răspunsurile se complică pentru întrebarea doi și trei. În absența unor răspunsuri oficiale clar, ne-am uitat pentru inspirație la viteza cu care se mișcă spre aderare candidatele mai vechi din Balcanii de Vest.

Analizând parcursul candidatelor la aderare mai avansate decât Moldova și Ucraina, am aflat că, atunci când nu există probleme politice clare (cum a fost disputa Macedoniei de Nord/ țară candidată, cu Grecia și Bulgaria, țări membre), perioada între luarea deciziei de a începe negocierile de aderare și începerea propriu-zisă a acestor negocieri nu este chiar mare – poate fi de jumătate de an, ca în cazul Muntenegrului, de un an și jumătate, ca în cazul Serbiei, sau de doi ani și ceva, ca în cazul Albaniei.

Un alt loc unde am căutat inspirație a fost durata întregului proces de aderare pentru actualele membre ale UE (cu excepția țărilor fondatoare, care au fost membre din prima zi).

Vă puteți face concluziile din aceste infografice, iar pentru explicații, pentru atmosfera de la summit-ul din 14-15 decembrie al liderilor europeni, pentru a afla cine și ce a spus, click pe podcast și audiția plăcută!

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG