Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Ministerială cu boicot sau cum a decurs prima vizită a lui Serghei Lavrov în Europa de la invazie


Pentru prima oară de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022, Rusia a fost invitată la o mare reuniune de securitate în Europa, Consiliul Ministerial al OSCE. Ce reținem în urma evenimentului care s-a ținut la Skopje, în Macedonia de Nord? Click pe noul episod din „Reporterii”.

Ministerială cu boicot sau cum a decurs prima vizită a lui Serghei Lavrov în Europa de la invazie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:25 0:00

Discutăm cu Mircea Țicudean, editorul de politică externă al Europei Libere, despre atmosfera reuniunii de la Skopje, unde ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și purtătoarea de cuvânt a ministerului său, Maria Zaharova, au venit, au jignit și au plecat.

Alte întrebări la care aflați răspuns în „Reporterii”:

  • De ce a fost invitat Lavrov la Skopje anul acesta, după ce i se refuzase prezența la o reuniune similară cu un an în urmă, la Varșovia?
  • De ce au boicotat evenimentul Ucraina, Polonia și țările baltice?
  • Cum a procedat Republica Moldova și de ce?
  • Cum a fost tratat ministrul rus de externe la fața locului de cei care au hotărât să participe?
  • Cine și cu ce s-a ales în urma reuniunii?

Serghei Lavrov și Maria Zaharova au ajuns la Skopje pe ocolite din cauza interdicțiilor de zbor pe care le au oficialitățile ruse și companiile aeriene rusești în spațiul aerian al multor țări europene.

Tot pe ocolite au și plecat cei doi, aproape în zig-zag, judecând după linia lăsată pe harta Flightradar24, un serviciu de monitorizare a zborurilor în timp real. Iar judecând după cum s-au prezentat la ministeriala OSCE, prima lor întâlnire cu omologii lor europeni de la începutul invaziei, avioanele rusești ar putea să zboare în zig-zag încă multă vreme.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG