Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii” | Cum și de ce trec preoții ortodocși de la o patriarhie la alta și cum încearcă Mitropolitul Vladimir să-i oprească


Numeroși preoți ortodocși trec de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei, spunând că nu mai pot rămâne într-o organizație pro-război. Trecerea s-a intensificat brusc în ultimele luni și (în progresie geometrică) în ultimele ore ale editării acestui episod din „Reporterii”.

Europa Liberă a documentat tot anul acest fenomen, care astăzi escaladează vertiginos, stând de vorbă cu mai mulți preoți, cu politicienii de la putere, consultând demersuri scrise și acte ale celor două mitropolii.

O știre publicată de noi pe 10 noiembrie despre faptul că un nou grup de preoți a părăsit sau este pe cale de a părăsi Mitropolia Moldovei și Biserica Ortodoxă Rusă, trecând la Mitropolia Basarabiei și Biserica Ortodoxă Română, a trezit o reacție fără precedent.

Știrea a devenit virală pe rețelele de socializare și a adus pe website-ul Europei Libere zeci și zeci de mii de oameni, sugerând că publicul înțelege că ne aflăm potențial în fața unei schimbări istorice.

Principala motivație a preoților de la Mitropolia Moldovei care trec la Mitropolia Basarabiei constă în faptul că Mitropolitul Vladimir nu s-a desolidarizat în mod clar și public de poziția Patriarhului Rus Kirill în sprijinul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Dar din discuțiile noastre cu acești preoți rezultă că nemulțumiri sunt mai multe. Una dintre ele este și aceea că Mitropolia Moldovei acționează într-un fel de lume paralelă cu câmpul legal din R. Moldova: preoții nu au salarii ca tot angajatul, respectiv, nu achită impozite la stat din care să primească apoi pensie, nu au asigurare socială și medicală.

În schimb, bisericile Mitropoliei Moldovei acționează ca niște mici afaceri, în care preoții și cei de pe lângă ei trăiesc din „donații” de la enoriași. Acestea sunt scutite de impozite la stat, dar preoții plătesc lunar taxe la Mitropolie, în funcție de numărul de enoriași...

Așa încât demersul preoților care vor s-o rupă cu acest „model de business” este și unul de intrare în rând cu lumea. Eugenia Apostu le-a aflat punctul de vedere și ni-l repovestește în acest episod de podcast. Iar Denis Dermenji a documentat reacția Mitropoliei Moldovei, atât cât a fost de documentat până la weekendul trecut. Pentru a sta la curent cu ce a urmat - vizitați moldova.europalibera.org.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG