Potrivit autorităților din educație, banii vor fi transferați părinților sau reprezentanților legali ai elevilor beneficiari începând cu luna următoare depunerii cererii, prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”.
Alocațiile lunare de 1000 de lei vor fi plătite pe durata unei perioade de doi ani, calculată din momentul înscrierii elevului în noua instituție publică de învățământ primar sau secundar (ciclul I și II). Banii sunt neimpozabili și nu se vor acorda pe perioada vacanței de vară sau în cazul în care elevul va lipsi de la școală.
- Te-ar putea interesa și: Școli cu puțini elevi sau care existau numai pe hârtie. Ce se va întâmpla cu instituțiile închise din Sângerei, Soroca și Florești
Elevii transferați vor avea parte de prânzuri gratuite și vor fi transportați gratis la instituțiile de învățământ mai mari. În acest scop, ministerul Educației a cumpărat 70 de autobuze școlare cu ajutorul financiar al României.
Anterior, ministrul Educației, Dan Perciun, spunea că elevii care vor fi transferați la școli mai mari vor avea acces la „resurse mai bogate” cum ar fi laboratoare bine echipate, cabinete școlare dotate cu echipamente moderne și biblioteci mai mari. Astfel, ei vor avea mai multe oportunități, dar și acces la un nivel mai ridicat de instruire.
Datele oficiale arată că 97 de școli din R. Moldova au mai puțin de 50 de elevi. Majoritatea sunt din nordul și sudul țării.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te