Câți tineri au depus actele online la universitățile din Moldova, în primele cinci zile de admitere

În Moldova are loc admiterea în universități. În premieră, actele pentru licență se depun doar online.

În primele cinci zile de când s-a început admiterea în universitățile din R. Moldova, peste 11 mii de tineri au depus actele la licență, în premieră, exclusiv online. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Dan Perciun, vineri, 26 iulie, într-un live pe Facebook.

Perciun spune că cifrele sunt promițătoare, în contextul în care, anul trecut, în universitățile din R. Moldova au fost înmatriculați, în total, circa 14 mii de studenți.

În premieră, actele pentru licență se depun doar online.

„Sistemul este în plin proces de îmbunătățire. Zilnic, noi intervenim acolo unde este necesar, dacă există anumite chichițe care trebuie fixate”, a declarat ministrul.

În prima zi de admitere, 22 iulie, platforma a avut deficiențe tehnice, iar mulți au mers în primele ore ale dimineții la universități și au cerut ajutorul voluntarilor pentru a se înscrie.

Tinerii care au întrebări și neclarități privind depunerea dosarelor online pot suna la numărul 0 8000 5005.


Absolvenții pot depune actele la 16 universități, dintre care patru private, până pe 31 iulie. Sesiunea suplimentară de admitere va avea loc între 10 și 14 august.

La masterat și doctorat, actele vor fi depuse, în continuare, în format fizic, de candidați. Acest lucru se referă și la cetățenii străini.

În acest an de studii, din bugetul de stat sunt finanțate circa 8.700 de locuri la licență, dintre care un sfert sunt la specializările pedagogice. Astfel, autoritățile speră să acopere cele peste 2.000 de posturi vacante de profesori și educatori din școlile și grădinițele din Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te