Linkuri accesibilitate

Noul an de studii vine cu taxe mai mari în universități


Prima zi de admitere la Universitatea de Stat din Moldova
Prima zi de admitere la Universitatea de Stat din Moldova

Taxele de studii la universitățile din R. Moldova vor fi cu 10-25% mai mari în noul an de studii. Cel mai mult s-au majorat la Academia de Arte și la Universitatea de Medicină, unde un contract de studii ajunge și la 55.000 de lei pe an.

Cea mai mare taxă de studii este la Facultatea de Stomatologie și a crescut cu peste 20.000 de lei, de la circa 33.000 cât a fost câțiva ani la rând, până la 55.000 de lei pentru un an de studii, pentru tinerii din Moldova. La celelalte facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, taxele au crescut în medie cu 500 de lei.

Administrația universității, singura cu profil medical din R. Moldova, a spus Europei Libere că a majorat atât de mult taxa la Stomatologie deoarece costurile de instruire sunt foarte mari. La această facultate sunt oferite 160 de locuri, dintre care doar 10 sunt finanțate de la bugetul de stat.

„Dacă nu am avea limite, am putea înmatricula și peste 200 de studenți. Cererea este foarte mare. Aceste majorări se explică prin costurile foarte mari pentru studii. Avem două clinici stomatologice universitare, iar echipamentul medical este costisitor. Fotoliile stomatologice, la fel, iar noi trebuie să procurăm 10-14 pe an”, a spus rectorul Universității de Medicină, Emil Ceban.

Costul instruirii unui student la Stomatologie acoperit din bugetul de stat este de 65-67 de mii de lei, mai mult decât taxa de studii, susține rectorul.

Studenții străini achită și mai mult – în medie 7.400 de euro pe an și, fiind o sursă importantă de venit pentru universitate, au prioritate la admitere. Prețurile diferă în funcție de țara de origine.

„De exemplu, studenții din America plătesc o taxă anuală de circa 10.000 de dolari. Pentru ei e avantajos, întrucât în SUA costurile sunt de circa 100.000 de dolari pe an. Mai puțin plătesc cei din India, sunt mai sărăcuți. În R. Moldova, studiile sunt la un nivel foarte bun, după absolvire studenții se angajează în România sau în alte țări europene”, a spus Ceban.

Potrivit lui, și turismul medical a făcut ca Stomatologia să fie o specialitate extrem de populară.

Considerabil s-au majorat și taxele la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, în medie cu 25% la toate specializările. Cele mai mari sunt la Canto Academic – peste 50.000 de lei anual și la Canto de Estradă – 42.000 de lei.

Prorectorul academiei, Paul Gamurari, a spus Europei Libere că locurile finanțate de la buget sunt suficiente, iar cu taxă învață doar studenții care fac a doua facultate, care au fost exmatriculați și restabiliți sau fac studii cu frecvență redusă. În cazul în care au o reușită bună, au șansa să treacă la buget anul următor.

Potrivit lui Gamurari, studenții care achită taxa sunt foarte puțini pentru că domeniul Arte are cel mai mare coeficient de finanțare din partea statului. Costurile mari de instruire sunt explicate prin numărul mare de ore individuale. În unele cazuri, doi-trei profesori sau maeștri de concert lucrează cu un singur student la lecție.

Lecție de regie la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice
Lecție de regie la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice

Ministerul Educației încurajează universitățile să majoreze taxele

La celelalte universități majorările sunt mai modeste, de 10-15%. Astfel, la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) taxele de studii sunt între 13.200-19.000 de lei. Cea mai mare taxă este la Arhitectură, urmată de specializările IT (până la 17.500 de lei, la filiera anglofonă). Cetățenii străini vor achita o taxă de studii de până de până la 1.848 de euro.

„Consiliul de dezvoltare strategică a universității hotărăște cum să se dezvolte instituția. Specialiștii discută taxele de studii, propun care vor fi majorările, ca instituția să poată achita ceea ce consumă, electricitate, căldură. Într-un final, senatul decide. Taxele s-au majorat din cauza scumpirii serviciilor comunale”, a spus Radu Melnic, responsabil de admitere la UTM.

La Universitatea de Stat din Moldova (USM), taxele de studii s-au majorat în medie cu o mie de lei și variază între 7.800 (Chimie, Fizică) și 15.000 de lei (Drept).

Anul 2024 a fost primul în care admiterea s-a făcut online. Imagine de la Universitatea de Stat din Moldova, unde voluntarii i-au ajutat pe doritori să depună actele pe platforma eAdmitere.
Anul 2024 a fost primul în care admiterea s-a făcut online. Imagine de la Universitatea de Stat din Moldova, unde voluntarii i-au ajutat pe doritori să depună actele pe platforma eAdmitere.

La Academia de Studii Economice (ASEM), taxele nu s-au schimbat și sunt între 11.500 și 13.000 de lei. Cele mai mici taxe sunt la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, pornesc de la 8.000 de lei și ajung la 13.000 de lei. În acest an, circa un sfert din cele peste 8.700 de locuri finanțate de la buget sunt la specialitățile pedagogice. Anul trecut, acestea au fost cele mai puțin solicitate, în timp ce sistemul educațional trece de ani buni printr-o criză de cadre.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a încurajat administrațiile universităților să majoreze taxa de studii, în special la facultățile cele mai solicitate.

„Noi în continuare avem cea mai mare proporție a studenților care merg la Drept și Economie. Deși oferim locuri puține la buget, viitorii studenți solicită oricum anume aceste două specialități și sunt dispuși să achite. Noi ne-am bucura să exploreze și alte specialități, unde sunt locuri la buget multe, nevalorificate. Oportunități pe piața muncii sunt multe, dincolo de Economie și Drept”, a declarat ministrul Educației, la o conferință de presă.

Admiterea la cele 16 universități din R. Moldova se desfășoară în perioada 22-31 iulie. În acest an, înscrierile la programul licență au loc, în premieră, online.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG