Câțiva lideri din CSI și Dodon îl felicită pe Putin de ziua lui

Putin la Kremlin, pe 4 octombrie, conducând o reuniune a Consiliului de Securitate al F. Ruse.

Liderii din Belarus și Turkmenistan l-au felicitat luni pe președintele rus Vladimir Putin cu ocazia împlinirii a 72 de ani, a informat serviciul de presă al Kremlinului, citat de Interfax.

Putin, care se află la putere de un sfert de secol și este tot mai izolat pe plan internațional după invazia din Ucraina, a fost de asemenea felicitat de fostul președinte moldovean Igor Dodon.

Liderul socialiștilor moldoveni și-a postat pe profilul de Facebook luni la prima oră o fotografie în compania lui Putin, în Piața Roșie din Moscova, ambii purtând panglica S. Gheorghe, oranj-maronie.

În textul postării, care este doar în rusă, Dodon vorbește despre recunoștința moldovenilor față de Rusia, care i-ar fi ajutat inclusiv sub conducerea lui Putin, ca „partener strategic”. Dodon condamnă de asemenea politicile „neprietenești” față de Rusia ale actualei conduceri de la Chișinău, considerându-le contrare intereselor naționale ale Moldovei.

În mesajul de ziua lui Putin al liderului din R. Belarus, Aleksandr Lukașenko, este apreciată mai ales ceea ce liderul autoritar de la Minsk numește „misiunea istorică” a Rusiei, pe care Putin ar pune-o în aplicare, relatează Interfax.

R. Belarus sprijină invazia rusească din Ucraina, fără să ia parte la ea direct, cu trupe, și este supusă unor sancțiuni internaționale din această cauză, ca și aliata sa, Rusia.

Igor Dodon a fost unul din puținii politicieni străini care l-au felicitat de ziua lui și pe Lukașenko, care a împlinit 70 de ani la sfârșitul lunii august. Pe Putin, Dodon îl felicitase în martie, când liderul rus a obținut un nou mandat prezidențial după alegeri considerate nelibere de către comunitatea statelor democratice.

Lukașenko, numit multă vreme „ultimul dictator al Europei”, aflat la putere de 30 de ani, a fost izolat internațional încă dinaintea lui Putin, mai ales pentru falsificarea alegerilor, reprimarea opoziției și îngrădirea libertății de expresie.

Luni, Putin găzduiește la Moscova o reuniune de șefi de stat din CSI, la care Moldova nu participă, chiar dacă oficial este încă membră în organizația post-sovietică. Mai ales în ultimii doi ani, Chișinău s-a angajat într-un proces de denunțare a tratatelor cu CSI, în diferite domenii, înainte de a părăsi definitiv structura dominată de ruși.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu sunt planificate ceremonii legate de ziua de naștere a lui Putin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te