Linkuri accesibilitate

Cine l-a felicitat pe Putin pentru „victorie” încă înainte de alegeri și cine după? Igor Dodon se află pe listă


Vladimir Putin, președintele și candidatul, vorbind presei la sediul său de campanie, la Moscova, pe 18 martie 2024, când și-a revendicat victoria la alegeri despre care lideri occidentali au spus că nu sunt nici libere, nici corecte.
Vladimir Putin, președintele și candidatul, vorbind presei la sediul său de campanie, la Moscova, pe 18 martie 2024, când și-a revendicat victoria la alegeri despre care lideri occidentali au spus că nu sunt nici libere, nici corecte.

De la Aleksandr Lukașenko în Belarus, la Kim Jong Un în Coreea de Nord, Daniel Ortega în Nicaragua și ... Igor Dodon la Chișinău, Vladimir Putin a primit felicitări pe 18 martie pentru obținerea unui nou mandat în fruntea Rusiei, la alegerile prezidențiale ruse controlate strâns de organizatori.

Aleksandr Lukașenko, liderul de la Minsk pe care Occidentul nu-l consideră un președinte legitim și care este implicat alături de Kremlin în războiul din Ucraina, l-a sunat pe Putin să-l felicite pentru „victoria sa convingătoare în alegeri”, potrivit agenției naționale de presă din Belarus. Lukașenko este la putere din 1994, iar anul viitor vrea să candideze din nou.

Și proaspăt realesul președinte al Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, l-a sunat pe Putin să-i mulțumească pentru atențiile acordate și să-i ureze succes în „eforturile sale prezidențiale pentru dezvoltarea și prosperitatea țării”. Președinte din 2003, Aliyev a câștigat recent un nou scrutin, obținând 92% din voturi.

Felicitări din „vecinătatea apropiată”

Autoritățile electorale ruse spun că Putin a obținut 87% la alegerile din 15-17 martie 2024, care i-au oferit încă un mandat la Kremlin, până în 2030.

Putin a primit felicitări și de la Chișinău, de la fostul președinte moldovean Igor Dodon. Cunoscut pentru întâlnirile sale frecvente cu Putin când era președinte la Chișinău, între 2016 și 2020, Dodon a scris pe Facebook că „rezultatul record” obținut de Putin este dovada „încrederii mari și sprijinului ferm” din partea poporului Rusiei.

Împreună cu mesajul de felicitare, Dodon a publicat o poză a sa cu Putin, de la o paradă militară de 9 mai din trecut, în care cei doi poartă „panglica Sf. Gheorghe”, un simbol interzis la Chișinău pe motiv că promovează războiul.

Lider al Partidului Socialiștilor, Dodon nu a spus deocamdată dacă va încerca să revină la președinție la toamnă, când în R. Moldova au loc alegeri prezidențiale.

Până la ora publicării acestui articol, Europa Liberă Moldova nu a văzut niciun mesaj de felicitare pentru Putin din regiunea secesionistă transnistreană, unde Rusia a deschis duminică șase secții de votare pentru alegătorii ruși, în ciuda împotrivirii guvernului de la Chișinău.

Alte felicitări de peste mări și țări

Xi Jinping, președintele Chinei, l-a felicitat pe omologul său pentru victoria care „demonstrează complet susținerea poporului rus”. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, Lin Jian, a declarat că liderii celor două țări „vor continua legătura lor apropiată”.

Liderul minorității sârbe din Bosnia-Herțegovina, Milorad Dodik, a spus că „poporul sârb întâmpină cu bucurie victoria președintelui Putin, pentru că îl consideră a fi un mare om de stat și un prieten pe care ne putem baza mereu să ne protejeze poporul”.

Președintele Serbiei și aliat apropiat al lui Putin care a refuzat să-și înscrie țara pe lista celor care impun sancțiuni asupra Rusiei, Aleksandar Vucic, nu a transmis până în dimineața de luni niciun mesaj public pe tema alegerilor.

Nici liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a făcut declarații pe această temă până la publicarea acestui articol.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat că „fratele nostru mai mare a triumfat, un semn bun pentru lume”. Daniel Ortega, președintele din Nicaragua, spune că victoria lui Putin este „o contribuție către necesara stabilitate a umanității”.

Liderul Iranului, Ebrahim Raisi, i-a transmis lui Putin un mesaj de „sincere felicitări”.

Liderului nord-coreean, Kim Jong Un, a transmis un mesaj de felicitare prin intermediul ambasadorului său de la Moscova.

Vladimir Putin și Kim Jong Un s-au întâlnit în orașul Țiolkovski din Extremul Orient rus în septembrie 2013, iar Rusia a primit de atunci 7000 de containere cu obuze și alte echipamente folosite în războiul contra Ucrainei.
Vladimir Putin și Kim Jong Un s-au întâlnit în orașul Țiolkovski din Extremul Orient rus în septembrie 2013, iar Rusia a primit de atunci 7000 de containere cu obuze și alte echipamente folosite în războiul contra Ucrainei.

Occidentul a reacționat încă înainte de alegeri. R. Moldova urmează direcția occidentală

Pe 15 martie, când începeau cele trei zile de vot, Charles Michel, președintele Consiliului European, l-a felicitat în mod ironic pe Putin pentru „victoria sa răsunătoare în alegerile care încep astăzi”.

Alegerile care au urmat în Rusia au fost cele mai puțin transparente din istoria recentă. Niciodată nu au participat atât de puțini observatori independenți cu atât de puțin acces, potrivit Politico. Observatorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează toate alegerile țărilor membre, nu au fost invitați să participe.

Ucraina a declarat ilegitime alegerile organizate de ruși în regiunile sale ocupate din est. Presa ucraineană a scris că, în regiunile ocupate din Ucraina, autoritățile ruse ar fi „numărat” mai multe voturi decât au rămas oameni, iar pe cei care încă se află acolo i-ar fi forțat să voteze. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a rezumat simplu: „dictatorul rus simulează iarăși alegeri”.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a spus la 18 martie că prezidențialele ruse nu au fost nici libere, nici corecte.

Președinta moldoveană Maia Sandu, vorbind pe 18 martie la o conferință de presă la Chișinău, unde a anunțat și campania pentru un referendum de aderare a R. Moldova la UE planificat pentru toamnă.
Președinta moldoveană Maia Sandu, vorbind pe 18 martie la o conferință de presă la Chișinău, unde a anunțat și campania pentru un referendum de aderare a R. Moldova la UE planificat pentru toamnă.

Europa a reacționat negativ la alegerile de peste weekend. Autoritățile germane au numit votul o „pseudo-alegere”, ministrul de externe britanic David Cameron a spus că alegerile sunt „ilegale”, iar francezii i-au lăudat pe cei care au protestat împotriva realegerii lui Putin.

Președinții Franței și Germaniei refuză să îl felicite pe Putin pentru realegere.

În declarația comună a statelor UE, Europa a numit rezultatul alegerilor pentru Kremlin care au avut loc în teritoriile ucrainene ocupate a fi nul și neavenit.

„Rusia nu se va opri, doar pot fi opriți. Ucraina este pregătită să-i oprească, dar au nevoie de ajutorul nostru”, a declarat ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins.

De la Washington, consilierul Casei Albe pentru comunicare în domeniul securității, John Kirby, a spus că „alegerile nu sunt nici libere nici corecte, evident”.

XS
SM
MD
LG