Marți dimineața ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat la Kiev că „situația cu Ceaus nu ar trebui folosită de Rusia”. Kuleba s-a întâlnit luni, 17 mai, cu premierul interimar moldovean, Aureliu Ciocoi, aflat într-o vizită în capitala ucraineană, iar într-un briefing on-line marți dimineața a spus că „Ucraina și Moldova sunt de acord că situația din jurul ex-judecătorului dispărut Nicolae Ceaus nu ar trebui să fie folosită de o terță parte, inclusiv de Rusia, pentru a certa Ucraina și Moldova și a crea tensiune în relațiile noastre”. „Și pe aceasta ne vom concentra, pe dinamica pozitivă a relațiilor ucrainene-moldovenești și pe contracararea atacurilor hibride asupra acestor relații de către Rusia”, a spus ministrul, comentând subiectul video-ului publicat luni de Ceaus.
### Vezi și... ### Mesajul video al judecătorului Ceaus sporește misterul dispariției acestuiaKuleba a spus că înregistrarea este „o circumstanță recent descoperită” care necesită analize suplimentare și „schimbă tabloul prezentat de presa moldovenească și în mare parte de cea pro-rusă în ultimele săptămâni”.
Fostul judecător acuzat de corupție în Ucraina, răpit de persoane înarmate în centrul Chişinăului pe 3 aprilie, a publicat luni, 17 mai, un video pe canalul său de Telegram în care declara că este în siguranță, că nu ar fi fost răpit și că adevărata răpire s-a produs de fapt în 2016, când a fost nevoit să rămână în Republica Moldova. Avocații și familia au declarat luni că înregistrarea video pare să fie făcută sub presiune și ar demonstra că Ceaus este în continuare sechestrat.
În videoul publicat, Ceaus spune că este gata să ofere organelor de drept toată informația despre oamenii care l-au răpit și reținut în 2016. „Dar aceștia sunt oameni foarte (!) influenți, motiv pentru care sunt nevoit să cer organelor noastre de drept garanții de securitate”, declară Nicolae Ceaus.
În 2016 Nicolae Ceaus a fost pe punctul de a fi arestat în Ucraina pentru corupție, iar imaginile cu borcanele de sticlă de trei litri în care Ceaus îngropase mita de 150 de mii de dolari au devenit simbolul corupției în justiția ucraineană. Căutat de autoritățile de la Kiev, Ceaus a ajuns la Chişinău în condiții neclare, unde a cerut azil politic, cerere respinsă de autoritățile moldovene. După răpirea lui pe 3 aprilie, s-a speculat mult că Nicolae Ceaus ar fi o piesă importantă pentru tragerea la răspundere a fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko. Autoritățile de la Kiev au negat orice implicare în acest caz.